OTVORENO

Zoran Tegeltija za „Avaz“: Ključni je prioritet kandidatski status

Evropska unija jasno stavila do znanja da je zapadni Balkan ponovo na njenoj agendi unije i da smo njen prioritet

Tegeltija: Bez zapadnog Balkana EU nikada neće biti kompletna. M. Kadrić

Piše: M. Aščić

18.10.2020

Bosni i Hercegovini je potreban novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a Vijeće ministara je spremno ispuniti svoj dio obaveze kada je u pitanju i Mišljenje EU o ključnim prioritetima, ali i Investiciono-ekonomskom planu.

Poručio je ovo, između ostalog, u razgovoru za „Dnevni avaz“ Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 

Ohrabrujuće poruke

On je ocijenio da je posjeta Olivera Varheljija, evropskog komesara za proširenje BiH, ohrabrujuća.

- Posjeta Varheljija zapadnom Balkanu je ohrabrujuća poruka za sve zemlje zapadnog Balkana, a time i za BiH. Njegova odluka da u ovom trenutku posjeti zemlje zapadnog Balkana i predstavi Investiciono -ekonomski plan je ohrabrujuća zbog toga što je EU jasno stavila do znanja da je zapadni Balkan ponovo na agendi Evropske unije i zbog činjenice da je ovaj novi saziv EU, također, dao do znanja da smo njihov prioritet - kaže Tegeltija.

Naglasio je da ova posjeta i poruke koje stižu iz Brisela ponovo otvaraju mogućnost proširenja EU.

- Naše je stanovište da bez zapadnog Balkana EU nikada neće biti kompletna i nikada se neće završiti taj proces. Osim toga, sam Investicioni plan je veoma važan i na nama je da sada iskoristimo ono što je EU ponudila zapadnom Balkanu, a to je devet milijardi eura i oko 20 milijardi eura po drugom osnovu. Ovo je prilika da BiH privuče dio sredstva. Onoliko koliko budemo brzo pregovarali, koliko budemo brzo realizirali projekte, toliko će sredstava iz Investiciono-ekonomskog plana ostati u BiH – smatra Tegeltija.

Govoreći o ispunjavanju prioriteta i obaveza koje je EU, kroz Mišljenje u maju 2019. godine stavila pred BiH, kazao je da su oni svima jasni i poznati.

- U tom planu obaveza svoju ulogu ima i Vijeće ministara, ali, isto tako, veoma važnu ulogu imaju i druge institucije u BiH. Mislim prije svega na Parlament BiH, ali i entitetske parlamente. Vijeće ministara je spremno da ispuni svoj dio obaveza i mislim da neće tu biti do nas. Ali sam proces usvajanja nekih od dokumenata je mnogo sporiji i mnogo teži da se realizuje jer oko nekih tema ne postoji visok stepen saglasnosti. Naš ključni prioritet jeste da BiH povlači sredstva iz Investicionog plana i da do polovine ljeta 2021. godine dobije kandidatski status.

Pomoći entitetima

Na pitanje je li BiH potreban novi aranžman s MMF-om, Tegeltija je rekao:

- BiH je potreban novi aranžman s MMF-om. Oduvijek zagovaram da BiH ima aranžman s MMF-om jer javnost treba da zna, kada imate aranžman, vi možete da povlačite finansijska sredstva u vidu kredita, ali isto tako možete da imate aranžman u kojem sredstva ne uzimate, nego ih imate zagarantovana ukoliko bude potreba za njima. U ovom trenutku nam je potreban. Taj novac je prije svega potreban entitetima, eventualno i Brčko Distriktu jer BiH ne može na drugim mjestima obezbijediti tako povoljne finansijske uslove – kazao je on.

Zadovoljni radom Vijeća ministara

Komentirajući pitanje je li zadovoljan radom Vijeća ministara, na čijem se čelu nalazi, Tegeltija je rekao da uvijek može bolje.

U izvještaju koji smo dobili iz EU ocijenjeno je da je BiH u posljednjih šest mjeseci napravila značajan iskorak. Te poruke su ohrabrujuće. Osim toga, riješili smo neka pitanja stara 12 godina. Naravno, uvijek može bolje i postoje neke oblasti koje smo mogli riješiti i napraviti iskorak. Ali, neke su teme ipak opterećene političkih stavovima - kazao je on.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.