PROJEKTI

Dodik u Srebrenici, banja Guber za godinu i po u punoj funkciji

Talić kaže da je velika šteta što ova banja nije radila tolike godine, a iznenađujuće je što izvori nisu izgubili svoja ljekovita svojstva

Piše: S. Smajlović

18.10.2020

Delegacije obišle izvorišta Crnog Gubera - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, premijer RS Radovan Višković i direktor Zavoda za zdravstvo "Dr. Miroslav Zotović" Goran Talić, danas su boravili u Srebrenici.

Oni su nakon sastanka sa srebreničkim načelnikom Mladenom Grujičićem i njegovim saradnicima, obišli izvorišta Crnog Gubera i prezentirali projekat skorog pokretanja "Banje Guber".

Vlada RS donijela je odluku o osnivanju JZU "Specijalna bolnica" u Srebrenici, koja će se baviti eksploatacijom i ljiječenjem ljekovitom vodom Crnog Gubera, naglasio je Dodik, nakon boravka na izvorima ovdašnjih ljekovitih voda.

- Za godinu i po srebrenička "Banja Guber" bit će u punoj funkciji i ovim značajnim u svijetu poznatim ljekovitim vodama, neće više gazdovati privatni mešetari, koji do sada nisu uradili ništa. Dosta je prošlo vremena da ova banja nije počela raditi. Razlog za to su administrativna procedura i dugi sudski sporovi oko ovih ljekovitih voda. Sada smo na dobrom putu, uz mentorstvo Zavoda za zdravstvo "Dr. Miroslav Zotović", da ovu banju uskoro stavimo u funkciju, od koje će značaj imati građani Srebrenice i privrednici iz regije - naglasio je Dodik.

Višković kaže da njegova vlada ima sve odluke i pravne papire za pokretanje rada ovdašnjih banjskih kapaciteta te da će JZU "Specijalna bolnica" u Srebrenici imati punu podršku.

Direktor Zavoda za zdravstvo Goran Talić kaže da je velika šteta što ova banja nije radila tolike godine, a iznenađujuće je što izvori nisu izgubili svoja ljekovita svojstva.

Poznato je, kaže, da je Banja Guber po svojoj ljekovitosti prva u Evropi, a druga u svijetu i da su Austrougari 12 godina širom svijeta izvozili oko tri miliona flaša pakovanog Gubera godišnje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.