STRANAČKI SKUPOVI

Mjere zabrane se ne odnose na njih: Da li SDA zdravstveno ugrožava građane BiH?

SDA svojim djelovanjem jasno poručuje da su oni iznad zakona i da se propisi koji se odnose na obične smrtnike, tj. stanovništvo BiH, očigledno ne odnose

Novalić bez maske. FOTO: GRADAČAČKI GLAS

Piše: D. H.

18.10.2020

I dok  u jeku rasta broja zaraženih od koronavirusa vlasti u BiH dodatno pooštravaju mjer, pa tako građanima sada prijete drakonske kazne ukoliko ulicom hodaju bez maske, a firmama i ugostiteljskim objektima se pored ograničenja rada do 23 sata sada poslovanje dodatno otežava i ograničavanjem broja gostiju ili im u suprotnom prijete drakonske kazne, neki su u ovoj državi očigledno iznad zakona.

Ti neki su oni koji ovom državom vladaju 30 godina i donose većinu navedenih zakona, tj.SDA, na koju se zakoni očigledno ne odnose, niti postoji iko ko bi ih za kršenja propisa ove države sankcinirao.

Tako su sinoć u Srebreniku i Gradačcu održani skupovi ove stranke na kojima su prekršene doslovno sve mjere zabrane. Dvorane su bile prepune, prisutni uglavnom nisu nosili maske, a zanimljivo je da se skupu, bez maske, obratio Fadil Novalić. Naime, nije zgoreg podsjetiti da je upravo Novalić, osim što je prebolovao koronavirus, bio prisutan na jednom od prvih „klastera“ zaraze koronavirusom u BiH, 11. marta ove godine na proslavi godišnjice kompanije „Igman“. Ovaj slučaj, kao ni vlastita zaraza virusom, pa čak ni smrt njegovog kolege i bivšeg ministra Salke Bukvarevića, Novalića očigledno nisu opametili da virus shvati ozbiljno.

Uz ovakvo ponašanje, ne treba previše da čudi što je u međuvremenu čitav niz kadrova SDA, od spomenutog Novalića preko Bakira Izetbegovića do Selme Cikotića i još brojnih drugih, završio zaražen Covid-om-19.

No to je već problem SDA i njihovih rukovodilaca.

Određene mjere protiv širenja pandemije svakako su neophpdne, no pno što je pak ozbiljan društveni problem je da vladajuća stranka u državi koja donosi mjere o borbi protiv COVID-a 19, preko leđa građana i ekonomije koji se rigorozno kažnjavaju, ne da ne pokazuje nikakvu empatiju i solidarnost s tim istim građanima, nego je sama eklatantan primjer neodgovornog ponašanja. Osim toga, svojim djelovanjem jasno poručuje da su oni iznad zakona i da se propisi koji se odnose na obične smrtnike, tj. stanovništvo BiH, očigledno ne odnose i na njih, te da oni mjere očigledno ne moraju poštovati.

Jasno je da funkcionere SDA ne brinu pretjerano ekonomske i psihološke posljedice koje građani trpe zbog koronavirusa i nametnutih mjera, jer oni svakako žive od budžeta ili posluju s državom, no postavlja se pitanje koliko će još sami građani biti u stanju podnositi njihovu bahatost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.