SJEĆANJA

Prašović-Gadžo o Aliji Izetbegoviću: Pamtim svaki minut tog dana...

Ovaj dan, 19.oktobar, uvijek će me sjećati na prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića, napisala je

Detalj iz emisije. Facebook

Piše: G. M.

19.10.2020

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i generalna sekretarka SBB BiH Sanela Prašović-Gadžo prisjetila se Alije Izetbegovića, a povodom 17. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva BiH.

Njen post na Facebooku prenosimo u cijelosti:

- Postoje dani koje pamtimo. Ostanu u nama, duboko sačuvani. Ovaj dan, 19.oktobar, uvijek će me sjećati na prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića i uvijek će biti tugom ispunjen.

Prije 17 godina radila sam na desku Informativnog programa FTV kada je stigla tužna vijest. Pamtim svaki minut tog dana, baš kao što pamtim i ovu emisiju koju sam uradila na poziv predsjednika Izetbegovića.

Dugo smo razgovarali o sadržaju, o temama. Ukazao mi je čast da u mojoj emisiji ispriča prvi put neke bitne teme, odgovori na važna pitanja. Mogla bih satima opisivati koliko sam bila nervozna na dan realiziranja emisije. Sjećam se da sam već u studiju bila kada sam 3 minuta prije početka emisije pozvana da izađem ispred zgrade RTV doma.

Požurila sam. Vani me je čekao predsjednik Alija Izetbegović. Želio je da sa mnom uđe u zgradu, u studio. Uzeo me pod ruku. Polako smo koračali i razgovarali. Sigurna sam da je u tim trenucima osjetio moju nervozu. Pitao me kako sam, da li su drugi gosti došli, hoćemo li obraditi sve bitne teme...

Bila je to emisija u kojoj je predsjednik Izetbegović prvi put javnosti objasnio zašto je u januaru 1992. rekao da rata neće biti... Bila je to emisija koju ću pamtiti dok živim. Tada nisam ni slutila da će ta emisija biti jedna od posljednjih u kojima je predsjednik Alija Izetbegović bio gost.

Predsjedniče, u mojim ste molitvama.


Postoje dani koje pamtimo. Ostanu u nama, duboko sačuvani. Ovaj dan, 19.oktobar, uvijek će me sjećati na prvog...

Posted by Sanela Prašović Gadžo on Sunday, 18 October 2020
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.