SPREMNI ZA ONLINE NASTAVU

Ministar Krivić za "Avaz": Čekamo prve signale nadležnih o zatvaranju škola

Kombinirani model nam omogućava da uspješno održavamo kontinuitet u KS, ali svakako je upitan kvalitet nastave i to je ono na čemu sada radimo, kazao je Krivić

Krivić: Spremni smo. Arhiv

Piše: N. Aj.

19.10.2020

Ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Anis Krivić za "Avaz" je rekao da 40-tak učenika zaraženo koronavirusom, kao i 30-tak nastavnika.

- Uzevši u obzir da u KS imamo 51.000 učenika i 5.110 nastavnika, Krizni štab KS zaključio je da su ovi brojevi vrlo povoljni što je rezultat primjene kombiniranog modela nastave, kojim smo uspjeli spriječiti masovno širenje virusa u našim školama. On nam omogućava da uspješno održavamo kontinuitet u KS, ali svakako je upitan kvalitet nastave i to je ono na čemu sada radimo – kazao je Krivić.

Poštivati protokol o postupanju u slučaju pojave simptoma koronavirusa. Ilustracija

Dodao je da je u stalnoj komunikaciji sa Kriznim štabom KS i Zavodom za javno zdravstvo KS.

- Od njih očekujemo prve signale u pogledu zatvaranja škola. Trenutno, nemamo namjeru zatvarati škole već poštivati protokol o postupanju u slučaju pojave simptoma koronavirusa. To podrazumijeva da se učenik kod kojeg se pojave simptomi koronavirusa, odvoji u posebnu prostoriju i sačekaju se roditelji nakon čega direktor škole pravi službenu zabilješku i obaviještava nadležnog epidemiologa koji analizira stanje, s kim je učenik bio u dodiru te odluči hoće li u samoizolaciju ići jedno odjeljenje, jedna smjena ili cijela škola. Do danas nismo imali slučajeva zatvaranja cijelih škola osim u predškolskom odgoju. Odluke koje se tiču epidemioloških mjera prepuštamo isključivo struci. KS je u potpunosti spreman za realizaciju intenzivne online nastave – istakao je Krivić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.