SAZNAJEMO

Sramotno: Država odbija isplatiti 260.000 KM odštete porodicama ubijenih šumara kod Donjeg Vakufa!

Habib je hicima iz automatske puške usmrtio Bašića i Rahmanovića te Ševku Draginovića, koji je izvlačio drva za šumariju

Ubijeni šumari i Draginović. Avaz

Piše: M. Aščić

20.10.2020

Iako su donesene pravosnažne presude Općinskog suda u Travniku koje su zatim potvrđene presudama Kantonalnog suda u Novom Travniku, država, odnosno Vlada Srednjobosanskog  kantona odugovlači s isplatom odštete porodicama ubijenih šumara u Sokolini kod Donjeg Vakufa, a vezano za trostruko ubistvo koje se desilo dana 21.marta 2017.godine.

Ovim presudama uvažen je tužbeni zahtjev članova porodica ubijenih šumara, rahmetli Omera Bašića  i rahmetli Ferida Rahmanovića koji su su ubijeni prilikom zaštite državne imovine, što je i navedeno u tužbenom zahtjevu. 





Pravosnažne presuda Bašić. Avaz

Sada im ista ta država, odnosno njen kanton, odugovlači sa isplatom štete, potvrđeno je za Avaz iz advokatskog ureda Adil Lozo iz Travnika.

Po presudama, Vlada Srednjobosanskiog kanton dužna je isplatiti porodici Bašić 160.000 KM, a Rahmanovićima - 100.000 KM, što je ukupno 260.000 KM.

Vijeće Kantonalnog suda u Novom Travniku, prije dvije godine je ubicu šumara, Sabahudina Habiba osudilo na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 34 godine za trostruko ubistvo. Habib je hicima iz automatske puške usmrtio Bašića i Rahmanovića te Ševku Draginovića, koji je izvlačio drva za šumariju.

 - Ovdje je sada i pitanje plaćanje rente za djecu. Ni to neće da plate. Radi se i siročadi i sada svi, neka to, neka sačeka. Mislim da to nije lijepo, niti korektno da se odugovlači jer su ljudi branili državnu imovinu - kaže Lozo za "Avaz".

Presuda Rahmanović: Sud utvrdio da se mora platiti odšteta. Avaz

Oni su pokušali spriječiti Habiba u njegovoj namjeri kada je on, kako je odranije poznato, pokušao izvući dva metra drva iz šume.

Habib je od preprodaje drva izdržavao porodicu i roditelje, te je, shvativši namjeru šumara, za njih pripremio sačekušu na šumskom putu, zajedno sa svojim sinom, bratom i bratićem.

Sabahudinov otac Avdo Habib i njegov sin Arnel Habib osuđeni su za ometanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti. Sanel Habib, brat prvooptuženog Sabahudina, dobio je uvjetnu kaznu zatvora od jedne godine, uz rok kušnje od dvije godine. Ranije je Sabit Habib osuđen na godinu zatvora za nedozvoljeno držanje oružja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.