SUPERVIZOR

Scanlan: Glas za konkretne korake je glas za bolju budućnost u Brčkom

Supervizor navodi kako je novi Zakon o proračunu zaustavio praksu donošenja stotina amandmana koji su, kako kaže, služili samo pojedinačnim interesima

Michael Scanlan. Fena

D. H./ Fena

20.10.2020

 Supervizor za Brčko distrikt BiH Michael Scanlan uputio je poruku biračima u Distriktu, u povodu početka predizborne kampanje za predstojeće lokalne izbore, da iskoriste svoj glas zahtijevajući da se jedinstvene prednosti Brčkog upotrijebe kako bi brčanska omladina opet počela vjerovati da je njihova budućnost u Distriktu.

- Iako ima lokaciju koja je izuzetno pogodna za investiranje, luku na rijeci Savi i najveći proračun po glavi stanovnika u zemlji, Distrikt stagnira, a mladi Brčaci predvode trend odlazaka iz zemlje. Prije glasanja pitajte kandidate jesu li posvećeni ostvarenju vizije Brčkog od koje će svi imati koristi. Neka se natječu zdravim idejama za jačanje privatnog sektora i unapređenje javnih usluga umjesto ispraznih parola i širenja straha. Neizlazak na izbore također nije rješenje, kazao je Scanlan, priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

Supervizor navodi kako je novi Zakon o proračunu zaustavio praksu donošenja stotina amandmana koji su, kako kaže, služili samo pojedinačnim interesima.

- Također, novim Zakonom o udruženjima i fondacijama uvedena je transparentna podrška nevladinim organizacijama koja je zasnovana na konkretnim parametrima, čime je stavljena točka na višegodišnju strašnu zloupotrebu javnog novca. Zahvaljujući javnom registru sada svi imaju uvid u to koliko košta javna administracija u Brčkom. Na vama je da ocijenite odgovaraju li usluge koje pružaju tom trošku", kazao je Scanlan.

Dodao je kako će birači moći koristiti i internet platformu.

- Ona će biti pokrenuta krajem tjedna, a preko te platforme moći će se saznati stavovi stranaka i kandidata o ovim i drugim konkretnim pitanjima važnim za budućnost Brčkog, istaknuo je supervizor za Distrikt.

Poručio je biračima kako njihov glas može ubrzati proces reformi.

- Vaš glas će se brojati i ne dozvolite da netko drugi odlučuje o vašoj budućnosti. Brčko može opet biti divno mjesto za život, sa živahnim centrom grada, sadržajima uz rijeku, dobrim zdravstvenim sistemom i kvalitetnim javnim uslugama, te energičnim privatnim sektorom sa dobro plaćenim radnim mjestima, istaknuo je Scanlan, stoji u priopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.