SARAJEVO

Josip Brkić bio domaćin 6. sastanka političkih direktora EU i zapadnog Balkana

Teme sastanka bile su aktualna situacija na zapadnom Balkanu, saradnja u Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici

Sa današnjeg sastanka. MVP BiH

A. Ka.

20.10.2020

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić danas je bio domaćin Šestog sastanka političkih direktora zemalja zapadnog Balkana i izaslanstva Evropske unije, koje je predvodio zamjenik generalnog sekretara za politička pitanja Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) Enrique Mora. 

Teme sastanka bile su aktualna situacija na zapadnom Balkanu, saradnja u Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici, usklađivanje sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, odnosi sa Turskom, Istočnim Mediteranom, Kinom, Bliskim istokom te Rusijom i Istočnim partnerstvom, s fokusom na Bjelorusiju.

Brkić je istaknuo da redoviti susreti između predstavnika EU i zemalja zapadnog Balkana, na više razina, unatoč izazovnim i teškim vremenima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, potvrđuju snažnu potporu evropskoj perspektivi ove regije. Dodao je da su najbolji pokazatelji takvoj politici evropskih integracija Zagrebačka deklaracija, usvojena na Samitu EU - Zapadni Balkan, te Komunikacija o EU politici proširenja i Paket proširenja za 2020. godinu iz listopada ove godine.

Kad je riječ o europskom putu Bosne i Hercegovine, Brkić je rekao da je u Izvještaju Evropske komisije o BiH za 2020. godinu konstatiran vidan napredak u ispunjavanju 14 uvjeta iz Mišljenja Europske komisije. Izvijestio je o do sada ispunjenim uvjetima, s naglaskom na izmjene Izbornog zakona BiH koji se odnose na grad Mostar, na temelju kojih će se, prvi put nakon 12 godina, u tom gradu održati lokalni izbori. Potom je informirao i o usvajanju Metodologije za izradu Programa integriranja BiH u EU, poslovnika o radu Parlamentarnog odbora između BiH i EU te Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina kao i odluci Ustavnog suda BiH o ukidanju odredbe vezane za smrtnu kaznu u Ustavu RS.

Sa današnjeg sastanka. MVP BiH

- Regionalna saradnja je kamen temeljac vanjske politike Bosne i Hercegovine. Naša zemlja ostaje posvećena promicanju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji, kao i jačanju regionalne suradnje i izgradnji povjerenja u regiji, a sve u sklopu svog strateškog vanjskopolitičkog cilja - punopravnog članstva u EU - istaknuo je zamjenik Brkić.

Pozdravio je pozitivne procese i napredak u regiji, posebice napredak koji su Republika Sjeverna Makedonija i Albanija postigle u smislu otvaranja pregovora, kao i pozitivne korake poduzete u vezi s dijalogom Beograda i Prištine. Dodao je da je regionalna ekonomska integracija ključna za transformiranje zapadnog Balkana i njegovo približavanje krajnjem cilju - pristupanju EU. Naglasio je da bi se napori na regionalnoj saradnji trebali nastaviti, te da će i bez analiziranja i razmatranja “Mini Schengena”, Bosna i Hercegovina zasigurno nastaviti saradnju sa zapadnog Balkana – osobito kada je riječ o liberalizaciji kretanja roba, kapitala, usluga i ljudi.

Brkić je ocijenio da Berlinski proces nastavlja svoju misiju i aktivnosti, usprkos poteškoćama i zastoju uslijed pandemije COVID-19, posebice u svjetlu predstavljenog Ekonomskog i investicijskog plana EU (EIP) za zapadni Balkan.

Poručio je da Bosna i Hercegovina ostaje predana intenzivnoj suradnji među zemljama zapadnog Balkana u rješavanju migrantske krize, posebice u pogledu sprečavanja lanaca ilegalnih migracija i zajedničke borbe protiv organiziranih kriminalnih skupina.

Sastanak je bio prigoda i za razmjenu mišljenja o odnosima Evropske unije i zapadnog Balkana s trećim zemljama, kao što su Rusija, Kina i Turska kao i aktualnim dešavanjima kada je riječ o Bjelorusiji, Istočnom Mediteranu i Nagorno-Karabahu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.