GLAVNA TUŽITELJICA

Gordana Tadić učestvovala na sastanku Upravnog odbora projekta EU4JUSTICE

Sastankom je predsjedavao Nicolas Bizel, šef operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove delegacije EU u BiH

A. Č.

Sa online sastanka

Foto: Tužilaštvo BiH


Na sastanku Upravnog odbora projekta EU4JUSTICE-Podrška borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini razgovaralo se o realiziranju aktivnosti u okviru projekta i ostvarivanju ciljeva na europskom putu Bosne i Hercegovine u oblasti jačanja vladavine prava. 

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, sudjelovala je putem video-konferencije, 5. sastanku Upravnog odbora projekta EU4JUSTICE. 

Sastankom je predsjedavao Nicolas Bizel, šef operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove delegacije EU u BiH, u uvodnim obraćanjima sudionicima sastanka obratio se i Adrien Elbe, zamjenik direktora operacija pri GIP Justice Coopération Internationale (JCI), a sastanku je nazočio i direktor Tajništva VSTV BiH, Admir Suljagić. 

Na sastanku su predstavnici Upravnog odbora projekta EU4JUSTICE, sa kojim Tužilaštvo BiH ima intenzivnu suradnju u proteklom periodu, predstavili novog voditelja tima Damiena Romestanta, koji dužnost preuzima 1. novembra ove godine.
  • Sa online sastnaka

    Sa online sastnaka

    Foto: Tužilaštvo BiH


Isabelle Arnal, voditeljica tima, prezentirala je analizu ostvarenih rezultata u procesu jačanja vladavine prava u okviru aktivnosti ovog projekta, kao i plan aktivnosti u narednom periodu, u naporima na približavanju Bosne i Hercegovine europskim integracijama, u segmentu koji se odnosi na rad pravosuđa i jačanje vladavine prava.

Glavna tužiteljica Tadić, upoznala je predstavnike projekta Upravnog odbora o pozitivnom utjecaju projekta EU4JUSTICE, na rad pravosudnih insitutucija i jačanje vladavine prava, te je posebno istakla važnost edukacije i razmjene iskustava sa ekspertima iz Francuske i Europske unije, na polju finansijskih istraga, pružanju pomoći u unaprijeđenju TCMS- Sistema za automatsko upravljanje predmeta u tužiteljstvima, međunarodnoj pravnoj pomoći, te upravljanju oduzetom imovinom, kao i u drugim segmentima borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Glavna tužiteljica je istakla da ovaj projekt, koji je započeo sa radom u Tužiteljstvu BiH, a proširio se na sva tužilaštva i policijske agencije u Bosni i Hercegovini, treba nastaviti te da je Tužilaštvo BiH otvoreno za nastavak suradnje.

Tužilaštvo BiH imalo je izuzetno dobru suradnju sa Isabel Arnal, koja je bila uključena u organiziranje Tužiteljskog koledža u Mostaru na kojem je i sudjelovala, te joj se glavna tužiteljica zahvalila na dosadašnjem radu i suradnji, saopćeno je iz Tužilaštva.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na