OTKRIVAMO

EUROPOL i specijalne jedinice iz BiH i regiona: Provedena akcija uklanjanja terorističke propagande

Ukupno otkriveno 346 linkova na 27 platformi koji se dovode u vezu s terorističkom propagandom putem online platformi

Uklonjeno skoro 350 propagandnih linkova ISIL-a i El-Kaide. Agencije

Piše: E. Halimić

20.10.2020

Policajci EUROPOL-a i specijalne EU IRU jedinice, kako saznaje „Avaz“, u BiH su proveli kontraterorističku operaciju pod nazivom RAD. Kako nam je pojašnjeno, operacija je izvedena u periodu od 20. jula do 6. oktobra 2020. godine, u saradnji s Hrvatskom.  


Zapadni Balkan

- Akcija RAD bila je usmjerena na otkrivanje i uklanjanje materijala koji na internetu promovira terorističku propagandu, a koji se distribuira na jezicima zapadnog Balkana - pojašnjeno je za „Avaz“ iz Koordinacije policijskih tijela BiH.

Dodali su da su u operativnoj akciji RAD, osim EUROPOL-a i Specijalne jedinice za internet i društvene mreže (IRU), učestvovale i specijalne jedinice iz Albanije, BiH, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

- Organizator ove operativne akcije na području BiH bila je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, koja je, u saradnji s drugim policijskim agencijama iz naše države, koordinirala ove aktivnosti - istakli su.

Prema njihovim riječima, tokom operativne akcije ukupno je otkriveno 346 linkova na 27 platformi koji se dovode u vezu s terorističkom propagandom putem online platformi.

- Linkovi su pohranjeni u EUROPOL-ovoj bazi podataka, provjereni te proslijeđeni u proceduru prema pružaocima internetskih usluga - naveli su.

Iz Direkcije nisu mogli otkriti više detalja, a naročito o osobama koje se dovode u vezu sa širenjem terorističke propagande u BiH.

Videomaterijali

Ipak, prema našim informacijama, akcija je prvenstveno bila usmjerena na uklanjanje propagande terorističkih organizacija ISIL i El-Kaida.

- Akcija je bila usmjerena na internetski sadržaj koji šire članovi i simpatizeri El-Kaide, ISIL-a i povezanih grupa - naveli su iz EU IRU.

Kako je nam je pojašnjeno, u akciji su otkriveni propagandni materijali poput videotutorijala za obuku terorista, propagandnih profila na društvenim mrežama, a koji su poticali na nasilje.

- Sadržaj su na jezicima zemalja zapadnog Balkana širile uglavnom lokalne pristalice ciljanih terorističkih organizacija. Korištenje interneta i društvenih medija od terorista izuzetno je povećano tokom posljednjih godina - kazali su iz jedinice EU IRU.

EU IRU blisko sarađuje s platformama kao što je „Telegram“, koja je primarna platforma ISIL-a, nakon zatvaranja profila na Twitteru i Facebooku.

Teroristi koriste migrantske rute preko Balkana

Ranije ove sedmice stručnjak za terorizam Piter van Ostajen (Pieter van Ostaeyen) upozorio je da migrantske rute preko Balkana ponovo koriste terorističke grupe.

- Migrantsku krizu ISIL je iskoristio prije pet godina, dok je pokušavao premjestiti teroriste iz Sirije u Evropu i regrutirati tražioce azila da se bore. Sada se strahuje da će terorističke grupe ponovo koristiti ove utabane staze za regrutiranje - smatra on.

Mađarski centar za borbu protiv terorizma ranije je otkrio da su teroristi u zemlji uspostavili logistička čvorišta kako bi koristili puteve preko Balkana premještajući borce obučene u Siriji u Evropu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.