NEZADOVOLJSTVA

U jeku pandemije studenti satima čekaju ispred fakulteta, izrevoltirani su i žele rješenje

Nikakva zaštita nije obezbijeđena, osim da se sve svodi na osiguranje lične bezbijednosti

Gužva ispred Univerziteta u Sarajevu. Čitalac

L. Medinić

21.10.2020

U toku je upisni rok za novu studentsku godinu na Univerzitetu u Sarajevu, pa s tim u vezi, mnogobrojni studenti pokušavaju da se upišu, ali zbog velikih gužvi i dugotrajnog čekanja, polako su počeli gubiti strpljenje.

- Svi studenti moraju da dođu na fakultet i da kupe upisne listove za naredni semestar. Krizni štab konstantno upozorava da se vodi računa o nošenju maski i socijalnoj distanci, posebno sada, kada ponovo raste broj zaraženih, a dopustili su da studenti budu potpuno nezaštićeni. Mladi ljudi su prenosioci virusa, a ovakva situacija dovodi do stvaranja novog klastera - kazala je jedna od nezadovoljnih studentica.


Upisni materijal. Čitalac

Studenti, ali i roditelji, pitaju se da li je bilo moguće tokom proteklog perioda, obzirom da koronavirus već duže vrijeme postavlja novi način života, organizirati neki drugi, online, način upisa na fakultet.

- Mi satima čekamo samo da bi preuzeli formulare. Svi se pitamo zašto do sada nadležne institucije nisu pronašle rješenje za nas studente koji ovdje i po nekoliko dana dolazimo kako bi se upisali. Gdje mi to živimo? - pitaju se studenti.

Nikakva zaštita nije obezbijeđena, osim da se sve svodi na osiguranje lične bezbijednosti.

- Među ovolikim brojem studenata, jednostavno nije moguće obezbijediti bilo kakvu socijalnu distancu. Ispred fakulteta je gužva, ali unutra je još gore. Apelujemo na nadležne institucije da pronađu rješenje za naš problem kako bi zaštitili sve nas i ljude u našem okruženju - kazala je naša sagovornica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.