SUMNJE U IZBORNI PROCES

Iz Ambasade SAD za "Avaz": Počinioce prevara izvesti pred lice pravde

Ovi izbori tiču se budućnosti BiH i stoga lideri, institucije i civilno društvo ove zemlje moraju biti konačni garanti sigurnosti i vjerodostojnosti izbora, kažu iz Ambasade SAD

Ambasada SAD: Nastavljamo pomno pratiti izborni proces. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić

21.10.2020

Posljednjih dana sve više je informacija i sumnji u legitimnost izbornog procesa, zbog čega su pokrenute i istrage u nadležnim tužilaštvima. Više političkih stranaka ukazuje na opasnost da će lokalni izbori koji se održavaju 15. novembra biti u velikoj mjeri namješteni i zloupotrijebljeni. 

Tražili smo reakciju Američke ambasade u vezi s mogućnošću da države Kvinte reagiraju, imajući u vidu i činjenicu da se izbori održavaju u vrijeme pandemije, što bi, uz informacije koje izazivaju nepovjerenje birača i stranaka, moglo dodatno smanjiti stopu izlaznosti birača.

- Zajedno s našim partnerima u međunarodnoj zajednici, nastavljamo pomno pratiti sve aspekte izbornog procesa i pružati odgovarajuću pomoć. Međutim, ovi izbori tiču se budućnosti BiH i stoga lideri, institucije i civilno društvo ove zemlje moraju biti konačni garanti sigurnosti i vjerodostojnosti izbora - navode iz Ambasade SAD.

Ali dodaju i sljedeće:

- U potpunosti podržavamo napore Centralne izborne komisije na poboljšanju transparentnosti i integriteta ovogodišnjih izbora i pozivamo policiju i tužioce da rade s njima kako bi počinioce prevare izveli pred lice pravde. Također pozivamo relevantne institucije na svim nivoima vlasti da obezbijede sigurnost birača i osoblja zaduženog za izbore tako što će poduzeti neophodne mjere zaštite od pandemije COVID-19.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.