RATOVANJE U SIRIJI

Na suđenju Kasupoviću uloženi materijalni dokazi

Kasupović je optužen da je 2013. otišao iz BiH i u Siriji se borio na strani terorističke organizacije "Islamska država"

D. H.

Senad Kasupović

Foto: Avaz


Na suđenju Senadu Kasupoviću, optuženom za ratovanje u Siriji, Tužilaštvo BiH uložilo je nekoliko materijalnih dokaza.

Tužilaštvo je u dokaze uložilo akt Granične policije o prelasku granice za Kasupovića, kao i Policijske uprave Velika Kladuša o provjerama u vezi sa prisustvom optuženog u mjestu prebivališta. 

Uloženi su i uvjerenje o državljanstvu, izvod iz kaznene evidencije, te informacija Ministarstva sigurnosta i Vijeća ministara.

Kasupović je optužen da je 2013. otišao iz BiH i u Siriji se borio na strani terorističke organizacije "Islamska država". 

Navodi se da je on pod imenom Muatesim učestvovao u terorističkim aktivnostima, boreći se u jedinici "Bejt komandos", koja je kasnije promijenila naziv u "El-Aksa", prenosi Birn.

Na početku današnjeg ročišta sudija Mirsad Strika rekao je da je ročište, koje je bilo zakazano za 7. oktobar, odgođeno nakon obavještenja Tužilaštva da je prethodno u predmetu protiv Emira Ališića bilo problema sa saslušanjem određenih žena-svjedoka.

Tužilac Ćazim Hasanspahić rekao je da je u tom drugom predmetu bila izdata naredba za vještačenje procesne sposobnosti žena-svjedoka i da planira prezentovati taj nalaz, s obzirom na to da je riječ o istim ženama predloženim i u postupku protiv Kasupovića.

Hasanspahić je za naredno ročište predložio saslušanje vještaka, navodeći da će mu nakon toga biti potrebno još jedno ročište za okončanje iznošenja dokaza.

Branilac Husein Mušić primijetio je da su žene-svjedoci bile sposobne da daju iskaze u istrazi, navodeći da će o tome pitati vještaka.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. novembar.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na