SVEČANA PROJEKCIJA

Jasmila Žbanić i dio glumačke ekipe u Mostaru na crvenom tepihu

Mislim da je Jasmila ovim filmom na najplemenitiji mogući način odala počast svim žrtvama rata, rekla Kordić-Kuret

Piše: M. Smajkić

21.10.2020

Prije večerašnje projekcije u Mostaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U Mostaru je  večeras, u Cineplexx Plaza, održana svečana projekcija novog filma redateljice Jasmile Žbanić „Quo Vadis, Aida“ (Kuda ideš, Aida) bh. kandidata za nagradu Oscar.

Žbanić i njen suprug, Damir Ibrahimović, producent i direktor „Deblokade“ u Mostaru su bili sa dijelom glumačke postave ove potresne filmske priče o genocidu u Srebrenici, a publiku su u kinodvorani pozdravili Jelena Kordić Kuret, Boris Ler, Saša Oručević, Nikolina Marić...

Žbanić je novinarima kazala da su nakon premijere filma u Memorijalnom centru Potočari htjeli film premijerno prikazati u sarajevskoj Zetri,  ali, to nisu mogli učiniti jer su dobili odbijenicu od kriznog štaba.

- Stoga smo odlučili da idemo u kina, a samo dva u BiH rade, gdje ćemo, zbog epidemioloških mjera, za deset dana postići gledanost koju bi u normalnim uslovima imali za jedan dan.

Ovakav način emitiranja filma je težak i za kina i za nas, ali za sada nemamo drugog izbora. Razmišljamo da li da idemo na platformu, na streeaming, ali film je ipak za kino i pravljen je da bi se doživio zajedno s publikom- kazala je Žbanić.

Kazala je kako film trenutno igra na desetak festivala, a evropska distribucija kreće u proljeće.

- Znamo za sada nekih 15 država gdje bi trebali igrati, ali sve je neizvjesno i iskreno se nadam da će biti tako. Za film postoji veliki interes i želim da ga što više ljudi pogleda - rekla je Žbanić.

Film je u Mostaru danas prvi put pogledala Kordić-Kuret, koja igra Ćamilu. Kako je kazala  teško joj bilo sabrati misli i opisati riječima ono što osjeća.


- Mislim da je Jasmila ovim filmom na najplemenitiji mogući način odala počast svim žrtvama rata, jer je kroz ovaj film napravila jedno ogromno umjetničko djelo. Izuzetno sam ponosna i cijeli dan mi je taj osjećaj u glavi, jer sam i sama sudionikom ove cijele priče - kazala je mostarska glumica.


Oručević, koji je film gledao u Sarajevu na zatvorenoj projekciji, kazao je da je Žbanić pokazala veliku hrabrost i odgovornost te je iznio da ga jako zanima kako će publika i u BiH, ali i u svijetu reagovati na ovu filmsku priču.

Ler je kazao da je siguran u to kako će ovaj film na području cijele BiH, ali i regiona imati jak odjek te da će publika stvoriti jaku empatiju ka filmu i da će doživjeti poruku koju je Jasmila ovim filmom htjela prikazati.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.