STAVOVI

Bevanda za "Avaz": BiH je potreban kredit MMF-a zbog reformi

Sama finansijska stabilnost države u smislu njenog finansiranja je neupitna i nisu ovi aranžmani s MMF-om presudni, kaže Bevanda

Bevanda: Entiteti dobivaju novac u budžete. Agencije

Piše: M. Aščić

22.10.2020

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je prije nekoliko dana najnovije procjene ekonomskih kretanja za cijeli svijet, a za Bosnu i Hercegovinu eksperti ove institucije predviđaju još teže posljedice pandemije koronavirusa na ekonomiju.

Nove prognoze

U novom globalnom izvještaju koji je objavljen u Vašingtonu dodatno su pogoršane prognoze ekonomskog pada za tekuću godinu, pa sada MMF predviđa da će ekonomija u BiH pasti za 6,5 posto. U proljetnim prognozama MMF je predviđao da će ekonomija ove godine padati za pet posto.

Sada je pitanje koliko će se globalni utjecaj pandemije i najavljeni pad ekonomije odraziti na finansijsku stabilizaciju BiH. Vjekoslav Bevanda, državni ministar finansija, rekao je jučer za „Avaz“ da „prvo moramo razlučiti šta je finansijska stabilizacija države u uvjetima kada imamo ustavno ustrojstvo kakvo ima BiH“.

Ali on je, ipak, saglasan s tim da je novi kredit od MMF-a potreban.

- Aranžman s MMF-om uvijek je dobrodošao i taj stav imam godinama, jer se radi o najpovoljnijim kamatama, ali i korisnim reformama. Ono što možda nije dovoljno jasno je da sredstva MMF-a idu u proračune entiteta, a ne u proračun države. Znači, sama financijska stabilnost države u smislu njenog financiranja je neupitna i nisu ovi aranžmani s MMF-o presudni - kazao je Bevanda.

Finansijska podrška

Prema njegovim riječima, sasvim je normalno da entitetima treba finansijska podrška „u ovakvim vremenima, kada je cijeli svijet u ekonomskoj krizi“.  

- U entitetskim proračunima su i socijalna davanja i razvojna komponenta i poticaji gospodarstvu i, s te točke gledišta, novi program s MMF-om bi bio od koristi. Ne samo kao financijska potpora nego i kao put u reforme i bolju organizaciju pojedinih sektora, ali i za privlačenje drugih investicija, jer tamo gdje je MMF, dolaze i druge međunarodne financijske institucije - istakao je Bevanda.

Sačekati kraj kampanje

Govoreći o pismu iz Vašingtona, gdje je rečeno da će pregovori o aranžmanu s MMF-om biti poslije izbora, Bevanda kaže: 

- Normalno je da se sačeka kraj izborne kampanje da se započnu pregovori s MMF-om. Jer izborna kampanja nije saveznik bitnim stranačkim dogovorima, jednostavno nameću se druge teme.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.