GRADAČAC

Dan kada hrabri borci nisu dozvolili Radovanu Karadžiću da pije kafu na Kuli Zmaja od Bosne

O odbrani Gradačca, danas sa kote 600 metara Bandera u naselju Jasenica, govori i Ljiljan, spomenik svim braniteljima Bosne i Hercegovine

Gradačački vitezovi i združene jedinice 2.Korpusa Armije BiH zaustavile Oklopni voz pred Gradaččem. Arhiv

Piše: H. Čalić

22.10.2020

Gradačac, sjeverna kapija Bosne, s ponosom i dobrim rezultatima na svim poljima, danas obilježava svoj Dan, 22 oktobar, Dan kada su gradačački vitezovi 107. Viteške brigade i borci združenih jedinica drugog Korpusa Armije BiH, pred ovim gradom, tog sudbonosnog dana 1992. godine, zaustavile i uništile Oklopni voz i spasile Gradačac od neprijateljskog kidisanja da ga zauzmu, a da zločinac Radovan Karadžić, kako je najavljivao na Kuli Zmaja od Bosne popije kahvu. 

Čeličnu grdosiju, neviđenju u dosadašnjim ratovima, na ovim prostorima, punu oružja, oruđa i municije sa neprijatejskim vojnicima, borci Armije BiH su zaustavili i zarobili, a ova pobjeda je ušla u anale ratovanja u svijetu. Boračke organizacije i grad Gradačac su oklopni voz na pruzi gdje je posljednji put stao i ostao, zaštitile od korozije, teren ogradili i on je svakog dana sve više i više posjećen, kako bi generacije koje dolaze vidjele s kakvom su hrabrošću svoju domovinu branili borci Armije BiH.

Ljiljan, spomenik svim braniteljima BiH u naseju Jasenica,na koti Bandera. H. Čalić

O odbrani Gradačca, danas sa kote 600 metara Bandera u naselju Jasenica, govori i Ljiljan, spomenik svim braniteljima Bosne i Hercegovine, kojeg svakodnevno posjećuju pojedinici i organizovane ekskurzije iz cijele BiH i svijeta.

Jučer je svečano ozvaničena završetak radova na izgradnji 40 kilometara kanalizacione mreže u sjevernom dijelu grada Gradačca u devet naselja, a investicija je vrijedna preko šest miiona maraka.

Gradonačelnik Gradačca Edis Derivšagić se zahvalio donatorima, a već danas će poteći voda iz novog vodovoda u Kerepu i Zelinji Donjoj. Nakon obilaska spomenika poginulim borcima, šehidima i civinim žrtava agresije na BiH, u 16 sati će biti održana Svečana akademija kada će se dodijeliti tradicionalna priznanja grada Gradačca zaslužnim pojedinicima i organizacijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.