PROCESI

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e

Tužilaštvo BiH tereti ih za zloupotrebu položaja i ovlaštenja jer su kao službene i odgovorne osobe u institucijama BiH prekoračile granice svog ovlaštenja

Mehmedagić: Prošle sedmice dao iskaz. Avaz

Piše: M. Aš.

22.10.2020

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Osmana Mehmedagića Osmice, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i Muhameda Pekića, uposlenika ove agencije. Kako saznajemo, ona je još jučer poslana Sudu BiH na potvrđivanje.

Oni su prošli petak ispitani u Tužilaštvu BiH u svojstvu osumnjičenih.

Radi se o slučaju izuzimanja dokumentacije uz državne firme "BH Pošte", a koja se odnosi na podnošenje anonimne prijave protiv Mehmedagića. 

Naime, Mehmedagić je naložio Pekiću da istraži ko je protiv njega podnio anonimnu krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo BiH tereti ih za zloupotrebu položaja i ovlaštenja jer su kao službene i odgovorne osobe u institucijama BiH prekoračile granice svog ovlaštenja i drugom nanijeli štetu.

Ova informacija danas je potvrđena i iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su, tijekom mjeseca kolovoza / augusta 2020. godine, zlouporabili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA.

Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zlouporabili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Tužiteljstvo BiH sukladno sa člankom 126a. stavak 1. točke a) b) i c) ZKP BiH, uputilo je prijedlog da se za optužene Mehmedagića i Pekića, izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OSA i zabrana kontakta sa uposlenicima OSA BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine, kažu iz Tužilaštva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.