KORONAVIRUS

Apel iz RS: Ako se ovako nastavi, neće nam biti dovoljno ni deset kliničkih centara

Ubrzano se penje broj lica koja su na bolničkom liječenju sa težom kliničkom slikom

Alen Šeranić. Facebook Printscreen

Piše: L. M.

22.10.2020

U posljednja 24 sata izvršeno je testiranje 963 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus potvrđen je kod 387 osoba u Republici Srpskoj.

- Posljednja dva dana smo primili preko 50 pacijenata koji su oboljeli od korone. Ako se nastavi trend neće biti prostora da primimo sve pacijente ni da imamo 10 kliničkih centara - rekao je generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske u Banjaluci Vlado Đajić.

- Svi moramo da preduzmemo određene mjere i onemogućimo širenje virusa - kaže Đajić i dodaje:

Od 126 pacijanata preko 50 odsto su na respiratoru ili moraju da dobijaju kiseonik.

Na press konferenciji povodom trenutne epidemiološke situacije, obratio se i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a, Alen Šeranić.

- Ubrzano se penje broj lica koja su na bolničkom liječenju sa težom kliničkom slikom. Imamo oko 350 lica koja su u bolnicama i ako nastavimo sa ovim trendom imamo veoma komplikovanu situaciju, rekao je Šeranić.

On je istakao da je pred Republikom Srpskom veoma izazovan period i da će sutra biti sačinjena procjena trenutne situacije kako bi bile predložene dodatne mjere. 

- Moraćemo preduzeti aktivnosti koje će se odnositi na iskorištavanje dodatnih kapaciteta, ali i biti spremni na soluciju kojom se podrazumijeva preraspodjela bolnica, što bi značilo da ih polovina bude za liječenje zaraženih pacijenata, a pola za redovne pacijente ili da sve bolnice budu kovid, što će zavisiti od situacije - kaže Šeranić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.