SARAJEVO

U 93. godini života preminuo Ismet Kasumagić, poznati bošnjački intelektualac i saradnik rahmetli Alije Izetbegovića

Ovo je za "Dnevni avaz" potvrdio njegov unuk Abdulah Skaka.

Bakir Izetbegović i Ismet Kasumagić. Arhiv

Piše: D. H.

22.10.2020

Ismet Kasumagić, intelektualac i bivši rektor bihaćkog univerziteta, preselio je na Ahiret danas u 93. godini života. Kasumagić je rođen 21. jula 1928. godine. Ovo je za "Dnevni avaz" potvrdio njegov unuk, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. Kasumagić će ostati u historiji BiH upisan kao jedan od neumornih boraca za državu, posebno za status i poziciju Bošnjaka. Bio je blizak saradnik i prijatelj rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika RBiH. 

U svojoj 15. godini postao je član organizacije “Mladi muslimani” i ostao joj vjeran sve do smrti. Pripadnost organizaciji “Mladi muslimani” dva puta će ga odvesti u zatvor 1947. i 1983. godine. Ukupno je odležao blizu šest godina u zatvoru, ali to ga nije pokolebalo, te je ostao vjeran mladomuslimanskim idejama.

Posljednji put se u javnosti pojavio 19. aprila 2019. kada je potpisivanjem pristupnice organizaciji “Mladi muslimani” koja je stara 76 godina, onoliko koliko je Ismet Kasumagić član organizacije. Ovu pristupnicu, štampanu 1943. godine, s još 40-ak pristupnica na druga imena, pronašao je tada unuk jednog mladomuslimana iz tih prvih generacija na tavanu svoje kuće i dostavio Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku Stranke demokratske akcije. Izetbegović je tada posjetio Kasumagića u domu porodice Skaka u Sarajevu. 



Bogat društveno-politički angažman

Ismet Kasumagić i Alija Izetbegović. Arhiv

Ismet Kasumagić, kao i većina pripadnika “Mladih muslimana”, bio je uhapšen od komunističke vlasti nakon okončanja Drugog svjetskog rata. Uhapšen je i osuđen 1947. godine na jednu godinu zatvora. Tada je optužen i osuđen u grupi s Vahidom Kozarićem, Ćazimom Viteškićem, Midhatom Džulbegovićem, Mehmedom Hadžiavdićem i Izetom Riđanovićem. Kasnije je u slučaj uključen i Ibrahim Trebinjac. Presuda je bila potpuno besmislena. Osuđeni su zbog navodnih antinarodnih stavova organizacije, bez ijednog konkretnog dokaza za same optužene. U samoj presudi stoji da su oni potpuno odvojeno djelovali, a ipak im je suđeno u grupi.


Nakon izlaska iz zatvora, Kasumagić u Ljubljani upisuje i završava metalurgiju. U svojoj struci postigao je veliki uspjeh uprkos činjenici da je bio politički zatvorenik i disident. Nakon tri specijalizacije u Francuskoj i jedne u Engleskoj, postao je ekspert UN-a za metalurgiju. Najveći dio radnog vijeka proveo je u Zenici, na Metalurškom institutu, a bio je i profesor na fakultetu. Pred kraj radnog vijeka bio je istraživač u Energoinvestu, a bio je i ministar u prvoj demokratskoj Vladi Republike Bosne i Hercegovine. Bio je dvije godine i rektor Univerziteta u Bihaću. Radio je dvije godine u Bagdadu kao ekspert. Tada je obavio i hadž sa suprugom Azijadom i kćerkom Amilom.


Vrstan stručnjak

Također, bio je i predsjednik ili član više strukovnih asocijacija i komisija. Kao vrstan stručnjak bio je i nagrađivan, iako je bio politički nepodoban, što govori o njegovom poštenom radu i angažmanu na svom poslu i u svojoj struci. U tom kontekstu je bila kasnija optužnica u čuvenom “Sarajevskom procesu” 1983. godine. Dobitnik je, između ostalih nagrada i priznanja, Ordena rada sa srebrnim vijencem, kojim ga je odlikovao predsjednik SFRJ Tito. Bio je potpredsjednik Udruženja “Mladi muslimani” i predsjednik Idejne sekcije. Bio je predsjednik Udruženja političkih zatvorenika Bošnjaka, član Sabora IZ u BiH. Član Savjeta Islamske internacionalne konferencije. Bio je jedan od organizatora SDA, u kojoj je obnašao više funkcija. Ismet Kasumagić je upamćen kao visokomoralna ličnost, posvećena porodici kroz čitav život. Sa suprugom Azijadom Serdarević-Kasumagić, također mladomuslimankom, odgojio je tri kćerke, puno unučadi i praunučadi.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.