PROCESI

Sud BiH: Nastavljeno suđenje Draganu Mektiću za zloupotrebu položaja

Saslušana dva svjedoka, Jeftović i Miovčić

Mektić: Na optuženičkoj klupi. Avaz

M. Aš. /BIRN

22.10.2020

Na suđenju bivšem ministru Draganu Mektiću i drugima za zloupotrebe položaja, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o poslovima koje je obavljao u vezi sa štampanjem određenih materijala za Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Vladan Jeftović je kazao da je radio određene poslove za Ministarstvo bezbjednosti. On je rekao da je vlasnik marketinške firme “Visia” d.o.o. Naveo je da je firma osnovana 2012. i da je u početku suvlasnik bila Jelena Golijanin, a da je od 2016. on jedini vlasnik.

Kazao je da je Jelena Golijanin supruga optuženog Igora Golijanina, koji je bio kršteni kum njegovoj djeci.

“To je bilo 2012-2013, kad smo se intenzivnije družili. Od 2015. nismo u bližim odnosima… U pet godina možda smo popili pet kafa”, izjavio je Jeftović.

On je rekao da je na istoj adresi, kao i firma “Visia” d.o.o, bila i Agencija “Vizija”, koju je on osnovao 2010. a u kojoj se bavio dizajnom i fotografijom i koja je zatvorena 2019. godine.

Govoreći o saradnji sa Ministarstvom bezbjednosti, kazao je da je 2018. “Visia” d.o.o. dobila posao pripreme novogodišnjeg materijala, kao što su rokovnici i blokovi. Naveo je da je vrijednost posla bila između 2.500 i 3.000 KM, a da je zarada firme bila između 300 i 500 KM.

Jeftović je rekao da je kao dizajner učestvovao u izradi fotomonografije Ministarstva u vrijednosti od 5.000 KM, a da je račun za te poslove ispostavila Agencija “Vizija”.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je kazao da mu Golijanin nikad nije obećao da će biti povoljnije tretiran ili dobiti neki posao sa Ministarstvom.

Golijanin je optužen kao šef kabineta ministra. Ministarstvo je, prema optužnici, angažovalo firme Golijaninove supruge i njihovog kuma, sa kojima je sklopljeno više ugovora za štampanje brošura, letaka, kalendara i drugog materijala. Kako se navodi, Golijanin je od službenika Ministarstva tražio da od firmi zatraži ponude za obavljanje tih poslova.

Osim Mektića i Golijanina, u ovom predmetu su optuženi i Samir Agić, nekadašnji pomoćnik u Sektoru za zaštitu i spašavanje, te Edin Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA u Sarajevu.

Kao svjedok Tužilaštva saslušan je i Zoran Miovčić, koji je od 2008. do 2019. bio vlasnik firme “M Design”, koja se bavila štampanjem.

On je potvrdio da je jedne prilike, na molbu Vladana Jeftovića, pripremio ponudu za štampanje monografije za Ministarstvo bezbjednosti.

Miovčić je rekao da ne zna šta se poslije dogodilo, a da posao nije dobio.

Svjedok je kazao da ne poznaje Igora Golijanina, kao ni njegovu suprugu Jelenu.

Nastavak suđenja je 5. novembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.