BRČKO

I do 10.000 KM kazne za kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

Novčanom kaznom može biti kažnjen i roditelj odnosno skrbnik djeteta ako odbije vakcinisanje djeteta

Inspektorat Brčko distrikta: Zakon usvojen 14. oktobra. Arhiv

A. J. / Fena

23.10.2020

Inspektorat Brčko distrikta BiH oglasio se saopćenjem u kojem podsjeća javnost na Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Brčko distrikta BiH koji je usvojen 14. oktobra ove godine, a kojim su između ostalog propisane i sankcije za kršenje odredbi navedenog zakona.


Zakonom se propisuje sistem zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, mjere koje se obavezno provode radi sprječavanja i suzbijanja, eliminacije i eradikacije zaraznih bolesti, prava i obaveze tijela i institucija Brčko distrikta BiH, zdravstvenih ustanova, pravnih i fizičkih osoba i poduzetnika u postupku provedbe mjera za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti kao i druga pitanja od značaja za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti na području Distrikta.


Također, propisane su sankcije za kršenje odredbi navedenog Zakona.



Posebne mjere


- Novčane kazne se mogu izreći zdravstvenoj ustanovi (od 1.000 do 10.000 maraka), odgovornoj osobi u zdravstvenoj ustanovi (200 do 2.000 maraka), zdravstvenom radniku ako ne prijavi zaraznu bolest ili stanje koje podliježe obveznom prijavljivanju i ne poduzima mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti povezanih s pružanjem usluga zdravstvene zaštite (od 100 do 1.000 maraka), zatim pravnoj osobi koja obavlja poslovnu djelatnost (od 1.000 do 10.000 maraka), odgovornoj osobi u pravnoj osobi (od 200 do 2.000 maraka) te poduzetniku (od 200 do 1.500 maraka) i veterinarskoj organizaciji koja ne obavijesti zdravstvenu ustanovu o pojavi zoonoza u skladu s posebnim propisom (1.000 do 10.000 maraka) - navode iz Inspektorata.


Kazne se mogu izreći i odgovornoj osobi u veterinarskoj organizaciji koja ne obavijesti zdravstvenu ustanovu o pojavi zoonoza u skladu s posebnim propisom (od 200 do 2.000 maraka), poduzetniku koji obavlja veterinarsku djelatnost i koji ne obavijesti zdravstvenu ustanovu o pojavi zoonoza u skladu s posebnim propisom (200 do 1.500 maraka) i fizičkoj osobi (od 100 do 1.000 maraka).


Iz Inspektorata Brčko naglašavaju kako zdravstvena ustanova i odgovorna osoba u zdravstvenoj ustanovi mogu biti kažnjeni, pored ostaloga, ako ne prijave zaraznu bolest ili stanje koje podliježe obaveznom prijavljivanju, ne provode posebne mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti kao i ako ne provode mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti određene podzakonskim aktima.


Također, pravna osoba koja obavlja poslovnu djelatnost, odgovorna osoba u pravnoj osobi kao i poduzetnik mogu biti kažnjeni, pored ostaloga, ako ne osiguraju sanitarne preglede zaposlenih osoba, ne obave kontrolu korištenja propisane zaštitne opreme te ako ne provode mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti.

Zaštitna oprema

U saopćenju se ističe kako fizička osoba može biti kažnjena, pored ostaloga, ako odbije da se izolira, hospitalizira i liječi od zarazne bolesti, odbije da se cijepi protiv hepatitisa B, odbije da se stavi pod zdravstveni nadzor ili ne koristi propisanu zaštitnu opremu.


Novčanom kaznom može biti kažnjen i roditelj odnosno skrbnik djeteta ako odbije vakcinisanje djeteta vakcinom iz programa obvezne sistematske imunizacije.


- Ako se preventivnim djelovanjem ne postigne svrha, mjerodavna inspekcija će poduzimati mjere i radnje u skladu s propisanim ovlastima, a nakon što Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine stupi na snagu - poručuju iz Inspektorata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.