POČINJE SERIJSKI PODCAST

Suljagić za "Avaz": "Remembering Srebrenica" je ozbiljan glas o genocidu izvan granica BiH

Podcast će tokom šest epizoda istraživati narativ o onome što se dogodilo tokom jula 1995. godine, kada je u Srebrenici ubijeno više od 8.000 Bošnjaka

Piše: A. Jamaković

23.10.2020

Suljagić: Veoma je bitno da postoje aktivističke organizacije tog tipa. Arhiv

"Untold Killing", prvi serijski podcast na engleskom jeziku o genocidu počinjenom u Srebrenici, pokrenula je britanska dobrotvorna organizacija “Remembering Srebrenica UK” u partnerstvu s “Message Heard”.


Podcast će tokom šest epizoda istraživati narativ o onome što se dogodilo tokom jula 1995. godine, kada je u Srebrenici ubijeno više od 8.000 Bošnjaka. Serija podcasta pokriva višemjesečna detaljna istraživanja, produkciju i intervjue, kako u Velikoj Britaniji, tako i u Bosni gdje se dogodilo to brutalno zlodjelo. Preživjeli iz genocida u Srebrenici, akademici, stručnjaci i pojedinci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) daju svoj glas i stručnost podcastu.




Buduće generacije

Prva epizoda sadrži svjedočenja preživjele Kadefe Rizanović, zajedno s Emirom Suljagićem, direktorom Memorijalnog Centra Srebrenica-Potočari u Bosni, kao i ostalih učesnika.


- Bolno je, krajnje bolno, prisjećati se tih dana 1995. godine, ali moram to učiniti, ne samo zbog svojih najmilijih i sebe, već zbog budućih generacija koje moraju naučiti iz onoga što nam se dogodilo u Srebrenici i utrti put prevenciji genocida - izjavila je Rizvanović koja je preživjela genocid u Srebrenici a izgubila supruga i brojne članove porodice.


Suljagić je za "Avaz" kazao da je riječ o intervjuima i sa Hasanom Hasanovićem, Jasminom Jusufovićem koji je kao dijete preživio pad Srebrenice, ali i još nekima.


- To je način kako da se zaobiđe ova zaraza, a da se nastavi pisati o genocidu. Bila mi je čast što sam bio jedan od sagovornika u ovom projektu. Organizacija “Remembering Srebrenica" je ozbiljan glas izvan granica BiH. Poslovično smo skloni da otpisuje druge ljude i gubimo prijatelje, Memorijalni centar vrlo blisko i svjesno sarađuje s ljudima iz ove organizacije. Veoma je bitno da postoje aktivističke organizacije tog tipa izvan BiH koje se bave i podizanjem svijesti o tome šta se dogodilo u BiH - rekao nam je Suljagić.


Napomenuo je da je zahvaljujući “Remembering Srebrenici" Velika Britanija ima nacionalnu komemoraciju o genocidu u Srebrenici svake godine u julu.


- Govori neko iz vlade ili kraljevske porodice. U stanju su da okupe vrlo glasne i utjecajne ljude da govore na komemoraciji zbog čega im kao društvo trebamo biti mnogo zahvalni - napomenuo je Suljagić.

Suočavanje s mržnjom i netolerancijom

"Untold Killing" pokušava ispričati priču o genocidu te o ulozi međunarodne zajednice u njemu. U osnovi podcasta je informiranje o genocidu, ali to je i jedan od načina odavanja počasti žrtvama i preživjelima.


- Nadam se da će slušajući ovaj podcast, ljudi, posebno mladi, naučiti šta se dogodilo u Srebrenici i steći veće razumijevanje pitanja koja će im omogućiti da se suoče sa mržnjom i netolerancijom čak i u svojim vlastitim zajednicama - kaže presjednik "Remembering Srebrenica UK" Vakar Azmi (Waqar).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.