PORUŠENA 1992. GODINE

Dovom u turbetu najvećeg čajničkog vakifa obilježena 450. godišnjica džamije Sinan – bega Boljanića

Džamija Sinan – bega Boljanića, koji je nakon njene izgradnje dobio i titulu paše, obnavlja se zahvaljujući finansijskoj podršci Generalne direkcije vakufa Turske

Piše: A. Bajramović

24.10.2020

Obnova započeta prije četiri godine - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Učenjem Jasina u kompleksu džamije, ali i u ostalim džematima na području MIZ Čajniče, obilježena je 450. godišnjica džamije Sinan – bega Boljanića u Čajniču.

Dovu u turbetu, u kojem su smješteni mezari najvećeg čajničkog vakifa i njegove supruge Šemse, proučili su goraždanski muftija Remzija ef. Pitić, glavni imam MIZ Čajniče Avdo ef. Šišić, predsjednica MIZ Čajniče Anera Zagrljača i grupa džematlija. Obnova džamije, njenog harema i dva turbeta, započeta je prije četiri godine.

- Džamija je porušena u ratu, 1992. godine, kada su svi njeni fragmenti uklonjeni, odvučeni odavde, a ovdje je bio napravljen parking. Hvala Allahu, mi danas imamo priliku da ugradimo sebe u njenu obnovu. 2016. je počela njena obnova, nije sve išlo planiranom brzinom, malo se kasnilo s radovima iz tehničkih razloga, ali nadamo se da će dogodine moći da se završe svi radovi i da se planira njeno ponovno otvorenje. Vjerujem da će tek onda moći da malo više zaživi vjerski život i povratak u Čajniče – kazao je Avdo ef. Šišić.

Džamija Sinan – bega Boljanića, koji je nakon njene izgradnje dobio i titulu paše, obnavlja se zahvaljujući finansijskoj podršci Generalne direkcije vakufa Turske. Osim vjerskog objekta u centru grada, koji je predstavljao jezgro oko kojeg je izgrađeno današnje Čajniče, Sinan – paša je izgradio i medresu, tekiju, musafirhane, brojne dućane, radionice, mostove, mlinove na Janjini, te brojne druge građevine.   


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.