MOLITVENI DAN

Kardinal Puljić na Bobovcu: Čuvajući našu prošlost postajemo svjesni sebe i svoga identiteta

Zbog ograničenja u vrijeme pandemije koronavirusa manji broj hodočasnika nego ranijih godina

Kardinal Puljić: Ne smijemo zarobiti dnevnopolitičkom poviješću. KTA

A. Č.

24.10.2020

Sa današnjeg obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić i nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, danas su na Bobovcu pokraj Kraljeve Sutjeske predvodili Devetnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Sedamnaesto Hodočašće katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga. 

Iako su ograničenja u vrijeme aktualne pandemije koronavirusa te kišno vrijeme bili uzrok manjeg broja hodočasnika nego ranijih godina, ipak je došao prilično velik broj onih koji su ostali vjerni hodočašću na ovo povijesno mjesto, piše KTA.

Hodočašće je počelo pokraj rijeke Bukovice podno Bobovca odakle su krenuli vojnici noseći zastave svojih postrojbi te razne vrste policije i drugi vjernici prebrajajući zrnca krunice koju su predmolili nadbiskup Vukšić i vojni kapelani. 

Prigodnu propovijed uputio je kardinal Puljić. Istakao je kako treba Bobovac upoznati iz onog vremena kada je bio kraljevski gard i sjedište srednjovjekovne Bosne. 

- Udajom Katarine Kosače za Stjepana Tomaša Kotromanića, posebno se povezuje Hercegovina i Bosna - rekao je kardinal Puljić.

Rekao je i da ne smijemo zarobiti dnevnopolitičkom poviješću, koja prekraja prošlost za interes sadašnjosti.

Valja sačuvati barem ono što imamo, upoznati te korijenje i hrabro živjeti sadašnjost. Zahvaljujem ljudima od struke, koji se ne boje istraživati i opisivati istinitu našu prošlost. Ne smijemo se zarobiti dnevnopolitičkom poviješću, koja prekraja prošlost za interes sadašnjosti, i ne dati se manipulirati dnevnom politikom. Čuvajući našu prošlost postajemo svjesni sebe i svoga identiteta. To nije za huškačku mašineriju nego na onoj mir počiva na istini i pravdi - poručio je kardinal Puljić, piše KTA.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.