PODACI KUIP-A KS

Za dva mjeseca izdali 122 prekršajna naloga, u hotelu "Bosna" sinoć bilo četiri puta više gostiju od dozvoljenog

Predmet nadzora inspektora je i izdavanje fiskalnih računa, a protekle noći izdato je devet prerkšajnih naloga u znosu od 24.5000 KM

Hotel Bosna. KUIP

Piše: E. T.

25.10.2020

Tokom naredne sedmice planirane su pojačane kontrole javnog gradskog prijevoza u pogledu primjene higijensko-epidemioloških mjera u saradnji sa pripadnicima MUP-a KS uz napomenu da će biti obuhvaćeni prijevoznici i putnici.  

- Pozivamo ih na pridržavanje i poštivanje donesenih mjera. Istovremeno, nastavlju se nadzori ugostiteljskih objekata te i ostalih koji su obuhvaćeni donesenim mjerama - navode iz Kanotnalne uprave za inspekcijske poslove KS. 

Eklatantan primjer kršenja naredbi kriznih štabova i propisanih higijesnko-epidemioloških mjera zabilježen je sinoć nakon 23 sata u ugostiteljskom objektu Bosna na Ilidži, u kojem je u momentu dolaska kantonalnih sanitarnih, tržišno-turističkih inspektora i policije boravilo oko 150 gostiju. 

Osim što je broj prisutnih osoba u restoranu bio četiri puta veći od propisanog, kao i rada izvan 23 sata, inspekcijskim nadzorom između ostalog je utvrđeno i nepoštivanje propisane distance između stolova i osoba, a nije bila osigurana ni dovoljna količina dezinfekcionih sredstava.

Poseban akcent na predizbornim skupovima

Osim toga, poseban akcent je na predizbornim skupovima.  

- U kontekstu novodonesenih mjera za održavanje predizbornih skupova, potvrđujemo da će mjesta održavanja predizbornih skupova kao i ostalh mjesta gdje se očekuje veći broj posjetilaca biti predmetom kontrole sanitarnih inspektora u saradnji s pripadnicima MUP-a KS, a sve s ciljem zaštite zdravlja građana i sprječavanja šireja koronavirusa što je prioritetni cilj. Osim kontrole epidemioloških mjera, komunalni inspektori na terenu prate i poštivanje zakonskih odredbi koje se odnose na oglašavanje i promociju, a u kontekstu odredbi Zakona o komunalnoj čistoći KS - navedeno je iz Uprave.


Halilović: I sinoć su vršeni nadzori. Arhiv

Kako je pojasnio direktor KUIP-a Fahir Halilović, i nadzor nad provođenjem Naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva vezane za rad ugostiteljskih objekata poslije 23 sata kao i ostalih donesenih mjera u KS se i dalje provodi.

- U protekla dva mjeseca kantonalni sanitarni inspektori su zbog nepoštivanja mjera ugostiteljima izrekli 122 prekršajana naloga u iznosu od 225.800 KM - kazao je Halilović.

U 17 nadzora tri objekta su zatvorena

I sinoć su vršeni nadzori. U 17 nadzora tri objekta su zatvorena zbog nepoštivanja radnog vremena dok je za 23 sata zbog nepoštivanja higijensko-epidemioloških mjera izrečeno ukupno 14 prekršajnih naloga od 27.000 KM. 

Predmet nadzora inspektora je i izdavanje fiskalnih računa, a protekle noći izdato je devet prerkšajnih naloga u znosu od 24.5000 KM.

Inače, od početka marta ove godine na okolnosti izazvane pandemijom koronavirusa, sanitarni inspektori KUIP-a su izvršili oko 10.000 nadzora.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.