ZENICA

U Đačkom domu smještena 83 učenika, uposleni nastoje nadoknaditi porodicu

Mjesečno za boravak izdvajaju 187 KM - Najveći interes za Medicinsku školu, Muzičku, gimnazije, kaže Zukić - Pridržavaju se epidemioloških mjera

Ova ustanova je otvorena prije više od 60 godina. Avaz

Piše: D. Pašalić

26.10.2020

U jedinom otvorenom Đačkom domu na području Federacije BiH koji prima srednjoškolce i ove školske godine, uprkos pandemiji koronavirusa, smještena su 83 učenika.

Mjesečno za boravak izdvajaju 187 KM.


Poseban značaj

Kako kaže Ermin Zukić, direktor Doma, ova je ustanova više od 60 godina od posebnog društvenog značaja, u kojoj se pružaju odgoj, obrazovanje, smještaj, ishrana, kulturna djelatnost, rekreacija. 

- Kapacitet ustanove je 139 učenika, a ove godine ih imamo 83. Naša ustanova drugi je dom učenicima koji pohađaju školsko obrazovanje u Zenici koje nemaju u mjestima gdje žive - govori Zukić.

Najviše učenika je iz Kaknja, Zavidovića, odnosno iz svih krajeva Zeničko-dobojskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Bihaća.


Zukić: Stječu prijateljstva. Avaz

- Najveći interes učenika je za Medicinsku školu, Muzičku, stručne škole, gimnazije. U sklopu smještaja omogućena su im tri obroka, rad s odgajateljima, a slobodno vrijeme provode u sobi, TV sali, stolnoteniskoj sali, muzičkom kabinetu - ističe Zukić.  

S obzirom na pandemiju koronavirusa, smanjen je broj djece koja mogu biti u prostorijama za odmor i rekreaciju, a svima njima se po ulasku u Dom mjeri temperatura, dezinficiraju sobe, obavezan je boravak s maskom.

Ugodan boravak

Zukić ističe kako su prednosti življenja u Domu druženje, upoznavanje, stjecanje prijateljstava. 

- Želimo našoj djeci osigurati ugodan i siguran boravak u Domu te pokušati im nadoknaditi odsustvo porodice, koliko je to moguće - naglašava Zukić.

I ŽŠC na raspolaganju

Osim zeničkog, u Sarajevu, također, postoji Željeznički školski centar (ŽŠC) s Domom za učenike. Aida Tahirović, direktorica, kaže da je Dom primarno bio za učenike Željezničke škole. 

- Međutim, posljednjih godina imamo i djecu koja pohađaju druge škole i borave u Domu. Trenutno u Domu nema učenika zbog korone - ističe Tahirović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.