DETALJI IZ ISTRAGE

Kako je snajperista Jahja Vuković šest godina ratovao za Al Nusru u Siriji

V.K. je kazala u svojoj izjavi da je Vukovića upoznala tokom 2017. godine te da su njen suprug A. G. i Vuković bili dobri prijatelji, kao i da su skupa prošli obuku za snajperiste, a skupa su živjeli u istoj kući i bili u istoj vojnoj jedinici

Bio na obuci za snajperistu. Ilustracija

Piše: Ad. A.

27.10.2020

Tužilaštvo BiH danas je u Sudu BiH obrazložilo prijedlog za određivanje pritvora Jahji Vukoviću koji je šest godina boravio u Siriji, gdje je ratovao na strani Islamske države.

On je tokom 2014. godine otputovao u Siriju u namjeri da se bori u redovima terorističkih organizacija na teritoriji Sirije i Iraka, a bio je pripadnik paravojne formacije „Al Nusra Front“.


Muhadžiri Balkana predstavljaju video

Svjedokinja V.K. u svojoj izjavi je razotkrija Vukovićevo djelovanje, jer je i ona u Siriji boravila od 5. oktobra 2016. do povratka 9. februara 2018. godine.

Kako je ispričala tužiocima živjela je u sirijskom gradu Đisr al Šugur (Jisr al-Shughour) i tamo je upoznala nekoliko državljana BiH, među kojima je bio i Jahija Vuković zvani Abdulaziz.

I Vuković je tokom ispitivanja istražiteljima potvrdio da je bio u tom gradu. U toku daljeg sprovođenja istrage inspektori su pronašli videosnimak pod naslovom „Muhadžiri Balkana predstavljaju video“, a na kojem se nalazi Jahja na pordučju Sirije.

V.K. je kazala u svojoj izjavi da je Vukovića upoznala tokom 2017. godine te da su njen suprug A. G. i Vuković bili dobri prijatelji, kao i da su skupa prošli obuku za snajperiste, a skupa su živjeli u istoj kući i bili u istoj vojnoj jedinici.


Otišli iz Njemačke

Također, je potvdila da su A. G., Vuković, Azur Krasuljić i Edin Zukić, prije njenog dolaska u Siriju tokom 2016. godine snimili video i objavili ga na društvenim mrežama, a da se na tom snimku Aldin i Azur obraćaju javnosti, a snimatelj je bio Edin Zukić iz Banovića.

Prikupljajući operativna saznanja prema izvještaju Granične policije BiH Jahja i njegov otac Eldin i maćeha Muharema putovali u Siriju iz Njemačke gdje su tada boravili.

Pripadnici SIPA-e obavili su razgovor i s I. V. koji radi kao policijac u PS Tešanj. On je kazao da je njegov brat Eldin otišao na sirijsko ratište tokom 2013. godine iz Njemačke gdje je živio, a da su Jahja i njegova maćeha otišli 2014 godine.

Govorio je da mu se brat povremeno javljao putem SMS, ali nikada nije kazivao gdje se nalazi i šta radi.


Krio se u Turskoj

U jednom od posljednjih razgovora pozvao ga je da se vrati u BiH, međutim, on mu je kazao da se neće vraćati, ali da će ukoliko bude morao napuštati Siriju ići u Turksu.

Tužilaštvo je navelo da je Vuković duže od šest godina bio u Siriji te da posjeduje veze i ima poznanstva, kao i da Al Nusra i dalje djeluje je kao paravojna formacija u Siriji te da se protive njegovom puštanju na slobodu.

- S ostalim pripadnicima ISIL-a izveo je niz napada koje su građani BiH mogli gledati putem medija. Njegovo puštanje bi izazvalo stvarnu prijetnju od narušavanja javnog reda i mira s obzirom da je javnost upoznata sa strašnim terorističkim aktima koje činio ISIL kao i brutalnim ubistvima te da su ista snimana da bi se odaslala poruka u svijet – naveli su između ostalog u obrazloženju Tužilaštva BiH.


Odbrana se protivi pritvoru

- Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je stavilo prijedlog za određivanje pritvora u odnosu na mog branjenika Jahju Vukovića iz svih zakonskih razloga. Međutim, prema mišljenju odbrane iskaz jednog svjedoka bez drugih indikativnih dokaza ne predstavlja viši stepen sumnje dovoljan za određivanje pritvora u odnosu na ovog osumnjičenog - kazao nam je Bakir Hećimović, branilac osumnjičenog Vukovića.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.