PRENOSIMO

Svjetska zdravstvena organizacija o izborima u BiH: Nudimo tehničku pomoć

Savjetovali smo brojne vlade i vlade su nas pitale kad je u pitanju upravljanje rizicima u tim procesima uključujući i glasanje putem pošte i na različitim platformama, kaže Rajan

Šef programa WHO za vanredne situacije Majkl Rajan. PrintScreen

Piše: E. H.

27.10.2020

Na press konferenciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) danas bilo je riječi i o našoj državi.

Šef programa WHO za vanredne situacije Majkl Rajan (Michael J. Ryan) govoreći o održavanju izbora u BiH kazao je da su izbori izuzetno značajan proces u demokratijama i trebali bi biti sačuvani ukoliko je to moguće.

- Savjetovali smo brojne vlade i vlade su nas pitale kad je u pitanju upravljanje rizicima u tim procesima uključujući i glasanje putem pošte i na različitim platformama. To nije moguće u brojnim zemljama zbog logistike i brojnih drugih razloga. Smanjivanje rizika postalo je značajno u našem savjetovanju brojnim zemljama. Trenutno finaliziramo formalne vodiče u kojima će predstaviti saznanja do kojih smo došli nakon dobro provedenih izbornih procesa i dostavit ćemo ih svim zemljama – kazao je Rajan.


Šef programa WHO za vanredne situacije Majkl Rajan. PrintScreen

Dodao je da treba spomenuti da je veći broj izbornih procesa proveden u ovim uslovima pandemije.

- Možda bi produžavanje izbornih dana, glasačkih sati i smanjivanje gustoće ljudi na biračkim mjestima i druge mjere mogle pomoći u kreiranju sigurnog izbornog procesa. Treba dodatnog planiranja, resursa i pristup upravljanju rizikom kako bi se oni spustili na najniže moguće nivoe. WHO je spreman podržati one koji odluče da su izbori u njihovom najboljem interesu. Pružit ćemo adekvatnu procjenu rizika izbornim tijelima, a kako bi izbori bili sigurni. Radimo sa UNDP-om u dubokoj koordinaciji – istakao je Rajan.

Poručio je da kad je riječ o BiH i drugim zemljama zapadnog Balkana, da će WHO sa zadovoljstvom u narednom periodu ponuditi adekvatnu tehničku pomoć vladama koje to budu tražile.

- Pružit ćemo naš javno-zdravstveni savjet u upravljanju izbornim procesom – naglasio je Rajan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.