MOSTAR

Covid-bolnica skoro puna, na Bijelom Brijegu se prazni Ortopedija

Što se nas tiče, spremni smo. Ako bude trebalo i 400 kreveta, mi ćemo to osigurati, rekao Kvesić

SKB Mostar: Novih 80 kreveta za Covid-pacijente. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

27.10.2020

Klinika za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, odnosno, Covid-bolnica je skoro puna, sa trenutno 66 hospitaliziranih  pacijenata.

U skladu s novom naredbom Federalnog štaba da sve bolnice moraju osigurati 30 posto kapaciteta za teže oblike Covid-19 oboljenja, u SKB-u Mostaru su otpočeli aktivnosti na osiguranju novih prostorija, kako je to u izjavi za medije danas potvrdio dr. Ante Kvesić, direktor ove bolnice.

Praktično, kazao je, od sutra će Ortopedija biti još jedna Covid-bolnica koja će imati kapacitet od 80 kreveta.

- Što se nas tiče, spremni smo. Ako bude trebalo i 400 kreveta, mi ćemo to osigurati-rekao je dr. Kvesić.

Iako je, trenutno, 60 zdravstvenih radnika ove bolnice u izolaciji, dr. Kvesić je kazao da je za sada stanje pod kontrolom.

- Ono što nam predstavlja problem, a o tome govorim već pola godine, jeste činjenica da svaki mjesec trošimo oko 300.000 KM za zaštitnu odjeću i testove i, zapravo, nemamo kome ispostaviti taj račun. To je naš akutni problem u ionako teškoj finansijskoj situaciji - naveo je dr. Kvesić.


Dr. Kvesić: Ne mogu diskoteke raditi do četiri ujutro. M. Smajkić

Ocijenio je da su mjere koje krizni štabovi donose dobre, ali, kako je naglasio, moramo shvatiti da virusnu infekciju zaustavljamo sami.


- Poboljšanje mora tražiti svako od nas u sebi. Jer, problem je kada, uistinu, ljudi zaborave da kontaktom prenesu virus. Maloprije sam dobio informaciju da je diskoteka u Mostaru radila do četiri sata ujutro. Takve stvari se ne smiju dešavati. Moramo shvatiti da je virus tu i da se širi, a svaki potez koji čovjek napravi, a to je fizička distanca i nošenje maske znači puno. Moja procjena je da će za 10 do 15 dana ova priča početi padati, jer medicinska logika ide tako, ali ne bih se, naravno, kladio. No, svaka situacija donese rješenje - rekao je dr. Kvesić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.