DIREKTOR OPĆE BOLNICE

Gavrankapetanović za "Avaz": Svjedočili smo velikom broju zapuštenih slučajeva kojima nismo mogli pomoći

Trideset posto kapaciteta bolnice stavljamo za potrebe liječenja Covid pacijenata, kazao Gavrankapetanović

Fu. M.

Ismet Gavrankapetanović

Foto: AVAZ


Od jučer u podne počelo je prebacivanje pacijenata sa Podhrastova u novootvoreni Infektivni odjel Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu.

Kako je za "Avaz" večeras potvrdio v.d. direktora ove zdravstvene ustanove, prof.dr Ismet Gavrankapetanović, do sada je prebačeno 17 pacijenata.

Istakao je da je od 17. jula Opća bolnica zadužena za kompletnu sekundarnu medicinsku zaštitu Kantona Sarajevo, što je oko 90 posto svih pacijenata koji trebaju bolničko liječenje.

- Svjedočili smo velikom broju zapuštenih slučajeva kojima nismo mogli pomoći jer je izgubljeno dragocijeno vrijeme. Opšta bolnica će ostati otvorena za sve pacijente, naravno poštujuci sve mjere koje su propisali krizni štabovi. Operativni zahvati, kako urgentni tako i svi oni koji su neophodni prema mišljenju specijalista, radit će se nesmanjenim tempom jer ne možemo dozvoliti dalje pogoršanje zdravstvenog stanja populacije - naglasio je Gavrankapetanović.

Prema njegovim riječima, ovakav princip se uklapa u preporuke koje je dao Federalni krizni štab.

- Trideset posto kapaciteta bolnice stavljamo za potrebe liječenja Covid pacijenata. Na infektivni odjel Opšte bolnice jučer su u dogovoru da dr Baljićem prebačeni pacijenti sa Podhrastova - kazao je.

Direktor Opće bolnice zamolio je građane da se što strožije pridržavaju propisanih mjera, jer će na taj način zaštititi sebe, svoje porodice i drustvo u cjelini.

- Mjesta panici nema. Zdravstveni sistem funkcionira u otežanim uslovima, ali danas je svima teško. Prevazit ćemo zajedno i ovaj problem - poručio je Gavrankapetanović.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na