DOBRO JE ZNATI

Kako je BiH dobila današnju zastavu: Ostali prijedlozi su bili maslinove grančice, pruge, jugoslovenske trobojke...

Prije nego što je Westendorp nametnuo žuto-plavu zastavu kao zvaničnu postojalo je još nekoliko prijedloga za zastavu BiH

D. H.

Zastava BiH

Foto: Ilustracija


Sadašnja zastava Bosne i Hercegovine je prvobitno nametnuta političkim putem 4. februara 1998. godine i nema nikakvo kulturno-historijsko utemeljenje, da bi je 2001. usvojio Parlament BiH. Zamijenila je staru zastavu koja je bila korištena od nezavisnosti do tada.

Pitanje zastave Bosne i Hercegovine nije rješavano Pariškim mirovnim ugovorom ni Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995. Dugo vremena su politički predstavnici konstitutivnih naroda iznosili radikalno različite prijedoge zajedničke zastave, oko kojih se nisu mogli dogovoriti. Bilo je prijedloga za zastavu sa podijeljenim poljima za Federaciju i Republiku Srpsku ili za tri konstitutivna naroda, pa čak i jedan za zastavu sa dva različita lica. 

Početkom 1998. godine, visoki predstavnik za BiH Karlos Vestendorp (Carlos Westendorp) odbacio je sve autohtone i izašao sa nekoliko neutralnih prijedloga, oko kojih poslanici Parlamentarne skupštine ponovo nisu uspjeli sakupiti potrebnu većinu, uz uzdržavanje svih poslanika SDS i HDZ. 3. februara 1998. godine Vestendorp je onda sam donio Odluku o nametanju Zakona o zastavi BiH, kojim je proglasio sadašnju zastavu.

Međutim, prije nego što je Westendorp nametnuo žuto-plavu zastavu kao zvaničnu, postojalo je još nekoliko prijedloga za zastavu BiH. Krenimo redom.

NA VRH

Podijeli članak na