DELEGACIJA EU U BIH

Satler predstavio izvještaj o BiH za 2020. godinu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću

Jednostavno ne vidimo dovoljno reformi za naša ulaganja, rekla

Sa sastanka: Hitno izmijeniti Zakon o VSTV-u. Delegacija EU

Piše: A. J.

28.10.2020

Nakon što je Evropska komisija objavila Paket proširenja i Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije, ambasador Johan Satler (Johann Sattler), predstavio je danas Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV) glavne zaključke koji se odnose na vladavinu prava.


Uvažavajući dugogodišnju saradnju Evropske unije i VSTV-a, zasnovanu posebno na finansijskoj i tehničkoj pomoći EU od 2004. godine, ambasador Satler je istakao razočarenje izostankom napretka u izvještajnom periodu, naročito u pravosuđu.

- Jednostavno ne vidimo dovoljno reformi za naša ulaganja! - izjavio je ambasador Satler, saopćeno je iz Delegacije EU.


Pozvao je članove Vijeća da se hitno pozabave trenutnom situacijom, posebno kada je riječ o vraćanju povjerenja javnosti u pravosuđe i osiguranju integriteta, nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa. Naveo je da ovi aspekti nisu dovoljno utemeljeni u bh. pravosuđu.

- To se mora promijeniti - naglasio je Satler.

Takođe je naglasio da je u Izvještaju vrlo jasno navedena hitna potreba provedbe robusnog i nezavisnog sistema provjera integriteta za sve nosioce pravosudnih funkcija. Kako bi se odgovorilo na očekivanja građana, takve provjere trebaju biti popraćene vanjskim nadzorom.


Ambasador se zahvalio Vijeću za brzu reakciju na zabrinutost Centralne izborne komisije BiH. Delegacija EU

U cilju omogućavanja tih promjena, potrebno je hitno izmijeniti Zakon o VSTV-u. Svako kašnjenje u tom pogledu će samo naštetiti Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU.


No, pored ovih zakonodavnih reformi, potrebno je da članovi Vijeća rade proaktivno i vode svojim primjerom. U tom kontekstu, ambasador Satler je ponovio riječi g. Pribea (Priebe), koji je pozvao na “promjenu u pravosudnoj kulturi”.


Krajnje je vrijeme da se pokrene ova promjena, a prvi korak u tom pravcu jeste uspostava profesionalne i održive Jedinice za integritet u okviru Sekretarijata VSTV-a, na što se Vijeće i obavezalo, saopćeno je iz Delegacije EU.


Ambasador se zahvalio Vijeću za brzu reakciju na zabrinutost Centralne izborne komisije BiH i donošenje instrukcije o prioritizaciji predmeta izbornih prevara tokom predstojećeg izbornog perioda. To je primjer prepoznavanja problema, koje Vijeće treba češće pokazivati javnosti, naveli su iz Delegacije EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.