DELEGACIJA EU U BIH

Satler predstavio izvještaj o BiH za 2020. godinu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću

Jednostavno ne vidimo dovoljno reformi za naša ulaganja, rekla

A. J.

Sa sastanka: Hitno izmijeniti Zakon o VSTV-u

Foto: Delegacija EU


Nakon što je Evropska komisija objavila Paket proširenja i Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije, ambasador Johan Satler (Johann Sattler), predstavio je danas Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV) glavne zaključke koji se odnose na vladavinu prava.

Uvažavajući dugogodišnju saradnju Evropske unije i VSTV-a, zasnovanu posebno na finansijskoj i tehničkoj pomoći EU od 2004. godine, ambasador Satler je istakao razočarenje izostankom napretka u izvještajnom periodu, naročito u pravosuđu.

- Jednostavno ne vidimo dovoljno reformi za naša ulaganja! - izjavio je ambasador Satler, saopćeno je iz Delegacije EU.

Pozvao je članove Vijeća da se hitno pozabave trenutnom situacijom, posebno kada je riječ o vraćanju povjerenja javnosti u pravosuđe i osiguranju integriteta, nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa. Naveo je da ovi aspekti nisu dovoljno utemeljeni u bh. pravosuđu.

- To se mora promijeniti - naglasio je Satler.

Takođe je naglasio da je u Izvještaju vrlo jasno navedena hitna potreba provedbe robusnog i nezavisnog sistema provjera integriteta za sve nosioce pravosudnih funkcija. Kako bi se odgovorilo na očekivanja građana, takve provjere trebaju biti popraćene vanjskim nadzorom.

  • Ambasador se zahvalio Vijeću za brzu reakciju na zabrinutost Centralne izborne komisije BiH

    Ambasador se zahvalio Vijeću za brzu reakciju na zabrinutost Centralne izborne komisije BiH

    Foto: Delegacija EU


U cilju omogućavanja tih promjena, potrebno je hitno izmijeniti Zakon o VSTV-u. Svako kašnjenje u tom pogledu će samo naštetiti Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU.

No, pored ovih zakonodavnih reformi, potrebno je da članovi Vijeća rade proaktivno i vode svojim primjerom. U tom kontekstu, ambasador Satler je ponovio riječi g. Pribea (Priebe), koji je pozvao na “promjenu u pravosudnoj kulturi”.

Krajnje je vrijeme da se pokrene ova promjena, a prvi korak u tom pravcu jeste uspostava profesionalne i održive Jedinice za integritet u okviru Sekretarijata VSTV-a, na što se Vijeće i obavezalo, saopćeno je iz Delegacije EU.

Ambasador se zahvalio Vijeću za brzu reakciju na zabrinutost Centralne izborne komisije BiH i donošenje instrukcije o prioritizaciji predmeta izbornih prevara tokom predstojećeg izbornog perioda. To je primjer prepoznavanja problema, koje Vijeće treba češće pokazivati javnosti, naveli su iz Delegacije EU.

Više o:

Johann Sattler VSTV
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na