TUŽITELJSTVO BIH

Tadić učestvovala na online konferenciji iz oblasti trgovine ljudima

Na radionici održanoj putem video-konferencije učestvovali su i eksperti iz Sjedinjenih Američkih Država, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH

Tadić istakla značaj procesuiranja kaznenih djela trgovine ljudima. Fena

G. M. / Fena

28.10.2020

Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić učestvovala je na online konferenciji tužitelja i eksperata specijaliziranih za procesuiranje kaznenih djela iz oblasti trgovine ljudima i podrške i zaštite žrtava.

Na radionici održanoj putem video-konferencije sudjelovali su i eksperti iz Sjedinjenih Američkih Država, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Na sastanku su tužitelji i eksperti razgovarali o iskustvima u procesuiranju kaznenih djela trgovine ljudima u svrhe različitih vidova eksploatacije žrtava, a mogla su se čuti i iskustva direktorice Ureda za žrtve zločina u okviru Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država Jessica E. Hart, koja su se odnosila na pravosudnih aspekt ovog problema, kao i aktivnosti koje se poduzimaju na zaštiti i zbrinjavanju žrtava, vođenju podataka i evidencija o registriranim žrtvama trgovine ljudima, kao i naporima država i vlada na osiguravanju financijskih sredstava za pomoć žrtvama, te svim drugim bitnim pitanjima iz ove oblasti.

Glavna tužiteljica Tadić u uvodnom obraćanju istakla je značaj procesuiranja kaznenih djela trgovine ljudima i zaštite žrtava kao zaštite temeljnih vrijednosti zaštićenih međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, te dodala da će ovi predmeti biti prioritet u radu tužiteljstava u Bosni i Hercegovini, kao i Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Jedan od izlagača bio je i tužitelj iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Senad Osmić, koji je sa sudionicima konferencije podijelio svoja iskustva u radu na ovoj vrsti predmeta, a posebno u oblasti zaštite žrtava trgovine ljudima.

Organizator sastanka bilo je Ministarstvo pravosuđa SAD, uz potporu Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.