DEMANTIJ

Bjelica-Prutina: Nisam insistirala da se ne donese odluka

Dodala je da je netačna činjenica da je predsjednik CIK BiH pod njenim snažnim uticajem

Bjelica-Prutina: Uputila demantij. Arhiv

Piše: E. H.

28.10.2020

Članica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Vanja Bjelica-Prutina u obraćanju „Dnevnom avazu“ demantirala je da ona svojim radom nastoji spriječiti otkrivanje lopovluka SNSD-a i SDS-a u Srebrenici.

Demantirala je da zbog njenog insistiranja nije donesena odluka da se izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van BiH dostavi državnim organima u cilju traženja medunarodne pomoći.

Dodala je da je netačna činjenica da je predsjednik CIK BiH pod njenim snažnim uticajem.

- Netačna je činjenica da je još na sjednici CIK BiH od 23. septembra zatraženo da se donese odluka prema kojoj će se izvod za glasanje izvan BiH uz propratno pismo dostaviti Vijeću ministara BiH, Tužilaštvu BiH i sigurnosnim agencijama kako bi se prema ugovorima o medunarodnoj saradnji, od MUP-ova Srbije, Hrvatske, Njemačke i Austrije i drugih zemalja tražila provjera prijavljenih birača – istakla je.

Podsjetila je da je CIK na insistiranje pojedinih članova 19. oktobra usvojio Odluku o postupanju sa ciljem osiguranja tačnosti, ažurnosti i integriteta Centralnog biračkog spiska.

Tvrdi da je netačno da smo informacije iznesene u objavljenom tekstu pokušali provjeriti sa Vanjom Bjelicom-Prutina.

- Na sjednici održanoj 28.10.2020. godine, CIK BiH je jednoglasno odbio uvrstiti u dnevni red Prijedlog zaključka o dostavi izvoda iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van BiH Savjetu ministara BiH i Ministarstvu pravde BiH radi traženja međunarodne pomoći – navela je Bjelica-Prutina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.