SUD BIH

Boro Milojica zbog zločina protiv čovječnosti u Prijedoru osuđen na 16 godina zatvora

Zločin protiv čovječnosti

Sud BiH. Arhiv

D. H. / AA

28.10.2020

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine nakon vijećanja i glasanja donijelo je drugostepenu presudu u predmetu "Boro Milojica i drugi", kojom je optuženi Boro Milojica oglašen krivim što je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka a) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), u vezi sa članom 180. stav 1. istog Zakona, a u odnosu na tačku 2. i u vezi sa članom 29. KZ BiH. Apelaciono vijeće je optuženog Boru Milojicu osudilo na kaznu zatvora u trajanju od 16 godina, javlja Anadolu Agency (AA). 


U presudi se navodi da je optuženi Boro Milojica kriv je što je u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti na području općine Prijedor, u periodu od juna 1992. do septembra 1992. godine, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada, u svojstvu pripadnika 6. ljubijskog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske suprotno pravilima međunarodnog prava, počinio ubistva civilnog stanovništva. 


Optuženi Boro Milojica i Želislav Rivić oslobođeni su optužbe da su u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti na području općine Prijedor, u periodu od juna 1992. do septembra 1992. godine, znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio tog napada, u svojstvu pripadnika 6. ljubijskog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske suprotno pravilima međunarodnog prava, zajedno počinili progon civilnog stanovništva bošnjačke, hrvatske i romske nacionalnosti zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti – i to ubistvima


Apelaciono vijeće je, na osnovu odredbe člana 138. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, donijelo odluku da se prema optuženom Bori Milojici ima odrediti pritvor, koji može trajati do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne zatvora, a najduže dok ne istekne vrijeme trajanja kazne izrečene pravosnažnom presudom Apelacionog vijeća, broj S1 1 K 024092 19 Kžk, koja je objavljena 28.10.2020. godine. Optuženi Boro Milojica se ima lišiti slobode odmah, a vrijeme provedeno u pritvoru bit će mu uračunato u izrečenu kaznu zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.