COVID-19

Dodik: Američki sistem je pokazao da ne može da se izbori, RS da može

Dodik je, naime, poredio situaciju sa početka pandemije u RS sa Sjedinjenim Državama i Italijom

Dodik: Možemo se izboriti s virusom. Arhiv

G. M.

28.10.2020

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je nakon današnjeg sastanka zvaničnika RS-a sa predstavnicima zdravstvenog sektora, nadležnih institucija i lokalnih zajednica da je u martu, kada je pandemije započela, "američki sistem pokazao da se ne može izboriti s tim", dok je "Republika Srpska pokazala da može".

Dodik je, naime, poredio situaciju sa početka pandemije u RS sa Sjedinjenim Državama i Italijom. Kazao je da su oni, za razliku od ove dvije zemlje, uspjeli spriječiti eskalaciju virusa.

Dodik je naglasio da je u martu, kada je u Italiji bilo hiljade mrtvih, kada je Ameriku „napalo i nije mogla da se odbrani“, kada je američki sistem pokazao da ne može da se izbori s tim, „mi smo pokazali da možemo“.

- I sada kažu da ne možemo, e možemo. I ubijedit ćemo vas. Borimo se za sve pa i one koji su skeptični u ovome. Mi smo uveli na početku mjere koje su neke velike zemlje uvele tek nakon 15-20 dana - rekao je Dodik.

Pozvao je sve građane da se solidarišu sa zdravstvenim sektorom.

- Mi želimo spriječiti taj kolaps. Nećemo uvesti policijski sat, nećemo zatvarati kafiće i škole, ali moramo poduzimati mjere i zato smo ovdje - rekao je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.