AKCIJA TRANSFER

Akcija SIPA-e u Sarajevu zbog hakerskih upada u račune stranih banaka, uhapšene četiri osobe!

Agić u pritvoru i osumnjičen da je počinio visokosofisticirane oblike finansijskih prevara i ojadio građane Evropske unije za tri miliona eura

SIPA: Pretres na sedam lokacija. Avaz

Piše: M. Aš.

29.10.2020

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su u nastavku operativne akcije „Transfer“, započeli pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na sedam lokacija na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo iz člana 249. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ u vezi sa krivičnim djelima iz člana 294. „Prevara“, člana 373. „Krivotvorenje isprave“, i člana 397. „Neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka“ Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, te člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine“ Pranje novca“.

Osumnjičene su četiri osobe,  a kako saznajemo, jutros su uhapšene četiri osobe.

Prije pola godine, SIPA je  ovoj akciji zbog prevare teške više od šest miliona KM, kako je "Avaz" prvi objavio uhapsila Begu Agića koji se nalazi u pritvoru.

Ova osoba osumnjičena je da je počinila visokosofisticirane oblike finansijskih prevara i ojadila građane Evropske unije.

Istraga je usmjerena, kako saznajemo, protiv više osoba u BiH koje su bile Agićevi pomagači u ovom poslu i kojima je on prebacivao novac sa stranih računa na račune u BiH.

Iz Tužilaštva BiH je tada  rečeno da je, kako bi se sve razotkrilo, ostvarena saradnja s Interpolom u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, kao i bankama s područja EU.

Prema informacijama našeg lista, Agić je hakerskim upadima na račune u stranima bankama u Njemačkoj i Švicarskoj obavio prevaru tešku skoro šest miliona maraka (tri miliona eura). Agić i njegova ekipa krivotvorili su bankovne naloge za uplate te ulazili u zaštićene mreže i komunikacijske sisteme kako bi krivotvorenom dokumentacijom realizirali novčane uplate iz inozemstva, na račune više građana u BiH.

Radi se o iznosima do 10.000 eura da finansijske transakcije, koje su uplaćivali, a većinom Agić, ne bi bile upadljive istražnim organima.

Agić je zauzvrat građanima BiH s kojima je dogovorio saradnju davao određenu naknadu. Oni su za njega podizali novac s računa i predavali mu sve na ruke.

Otkriveni su, kako nezvanično saznajemo, sasvim slučajno, a Agić je ovu prevaru doveo do skoro do savršenstva. Nije poznato koliko je dugo upadao u sisteme banaka i prebacivao novac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.