TUŽILAŠTVO BIH

Tadić pozvala na dodatni angažman u procesuiranju ratnih zločina

Tadić očekuje fokusiranje svih pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini na rješavanju što većeg broja predmeta

Tadić je održala kolegij tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine. Tužilaštvo BiH

A. J. / Fena

29.10.2020

Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić pozvala je na dodatne napore i angažman tužitelja i osoblja Posebnog odjela za ratne zločine radi ostvarenja što boljih rezultata u ovom odjelu, uprkos ograničenjima, restrikcijama i poteškoćama, prouzročenim pandemijom Covid-19.


Tadić je održala kolegij tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine (PORZ) Tužiteljstva BiH, saopćeno je iz ove institucije.


Na sastanku je istaknuto da su situacija sa pandemijom Covid-19, ograničenost kretanja i putovanja, kao i sastajanja više osoba, najveće poteškoće prouzročile upravo u istragama i radu na predmetima tog odjela.


Kako iz Tužilaštva BiH navode, i pored toga, tužitelji i uposlenici PORZ-a, uložili su dodatne napore kako bi se realizirao što veći broj istražnih aktivnosti, saslušanja svjedoka, prikupljanje dokaza i rada na ekshumacijama, tako da će se na kraju godine moći zaokružiti rezultati rada ovog odjela kao i Tužiteljstva u cjelini u složenim uvjetima rada prouzročenim pandemijom Covid-19.


Glavna tužiteljica istakla je da se, u skladu sa Revidiranom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina i realizacijom preporuka iz Izvještaja o napretku sutkinje Džoane Korner (Joanne), u narednom periodu, osim Tužilaštva BiH, očekuje fokusiranje svih pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini na rješavanju što većeg broja predmeta, navodi se u saopćenju.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.