NAKON INTERVJUA U AVAZU

Dodik: Za sve ove godine Incko je mogao bar da pročita Dejtonski sporazum

Da je pročitao Ustav BiH vidio bi da upravo ti dokumenti garantuju pravo naroda na samopredjeljenje, rekao Dodik

A. Č.

Dodik: Oštra reakcija

Foto: Agencije


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) u intervjuu za "Dnevni avaz", između ostalog, poručio je članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da "umjesto davanja provokativnih izjava koje ne vode nikuda, političari se trebaju fokusirati na ciljeve koji su okrenuti budućnosti i na poboljšanje života građana koje predstavljaju".

Nije se dugo čekalo na reakciju, a Dodik je Incku poručio:

- Za sve ove godine mogao je bar jednom pročitati Dejtonski mirovni sporazum, u kojem je, između ostalog, opisana i njegova uloga u BiH, umjesto što čita federalnu štampu i informiše se po kabinetima bošnjačkih političara. 

Da je to učinio vidio bi da su Međunarodni pakt o ekonomskim socijalnim i kulturnim pravima i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima dio ustavnog ustrojstva BiH jer su sastavni dio Ustava BiH. Da je pročitao Ustav BiH vidio bi da upravo ti dokumenti garantuju pravo naroda na samopredjeljenje.

Član Predsjedništva BiH ocijenio je da Inckovo ponašanje na mjestu visokog predstavnika, osim što je suprotno Aneksu 10 koji ga je i doveo u BiH, ne doprinosi ni stabilizaciji ni napretku BiH i potpuno je jasno da je Valentin Incko svih ovih godina bošnjački lobista. 

- Incko bi morao da zna da je međunarodni sporazum kojim je nastala BiH stariji od izjava Vijeća za implementaciju mira ili njegovih proizvoljnih tumačenja i da je kršenje Dejtonskog sporazuma krivično djelo - naglasio je Dodik.

Što se tiče njegovih pristrasnih i netačnih izvještaja koje šalje Savjetu bezbjednosti UN, Dodik je rekao da to nije ništa novo i jasno je da takvim izvještajima on sebi produžava politički život u BiH za astronomski visoku platu koju više ni na jednoj tački zemljine kugle ne bi mogao da dobije. 

- Kada je već toliko novca dobio na račun ničega u BiH dobro bi bilo da već jednom počne da zarađuje platu, za početak tačnom interpretacijom Dejtonskog sporazuma, Ustava BiH i svih konvencija koje su ugrađene u njega. Ovako je svima jasno da Incko dobro živi optužujući Milorada Dodika i Republiku Srpsku i da njemu takva situacija savršeno odgovara. Građani i Republike Srpske i FBiH od njega imaju samo štetu u svakom smislu - konstatovao je Dodik.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na