UPOZORENJA

Čavka: Korona uništava povratnike u manjem bh. entitetu

Njima je sada potrebna sistemska briga države, a ona je upotpunosti izostala, kaže Čavka

Čavka: Pandemija je narušila ionako teško stanje povratnika. Arhiv

Piše: A. J.

29.10.2020

Koronavirus svakim danom uzima danak i svjedoci smo da je stanje mnogo gore nego na početku pandemije. Upitno je kako će medicinske ustanove reagovati na sve veći broj zaraženih. Povratnici u manjem bh. entitetu su, opet, kao i u mnogo slučajeva do sada, prepušteni sami sebi.


Ovo je danas izjavio potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Admir Čavka ističući da u danima pogoršane epidemiološke situacije malo ko brine o povratnicima. Još jednom se, dodaje on, čini da su povratnici u manjem bh. entitetu građani drugog reda.


- Pandemija je narušila ionako teško stanje povratnika. Ona je pogoršala sliku svakodnevnog života. Većina povratnika su starije životne dobi. Oni se teško kreću i mnoge stvari ne mogu da urade bez pomoći drugih i trećih lica. Njima je sada potrebna sistemska briga države, a ona je upotpunosti izostala - kazao je Čavka.


Vijeće ministra BiH je, dodaje on, pokazalo da bukvalno ne postoji, jer nisu poduzeli nikakve mjere da bi pružili pomoć povratnicima. Njihov glas se, kazao je Čavka, uopće ne čuje.


- Svjedoci smo upozorenja koje je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić upućivao Vijeću ministra BiH, ali i ostalim institucijama. On je naglasio da ćemo ubrzo doći u katastrofalnu situaciju. Umjesto odgovora dobili smo neshvatljivo mirovanje. Krajnje je vrijeme za sistemsku podršku. Svjedoci smo da epidemija raste iz dana u dan, a konkretne pomoći nema. Povratnici su najranjiviji sloj društva u manjem bh. entitetu i oni svakodnevno nestaju - kazao je Čavka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.