PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Ministar Mandić za "Avaz": Ne bježimo od novih mjera, ako se nastave obarati rekordi, moguć je i "lockdown"

Ovo nije trka na stotinu metara, već maraton

Mandić: Sve ima svoju granicu. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić

29.10.2020

Ono čega su se bh. građani najviše plašili, polako postaje stvarnost. Jučer je u našoj zemlji registrirano 36 smrtnih slučajeva uzrokovanih zarazom koronavirusom, a danas 21. 

Povećanje broja

Crni rekordi se nižu, a sve sluti na to da će se situacija iz dana u dan pogoršavati. Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić potvrdio je to za “Dnevni avaz”. Upravo je on prije nekoliko mjeseci upozoravao da bi broj umrlih na dnevnoj bazi mogao dostići trocifrenu brojku.

- Očekujemo i povećanje broja, nemojte misliti da će ovo stati. Jedino ako budemo odgovorni, ako poštujemo ovo što se govori, moguće je da se to uspori. Vidite da se i u našoj okolini obaraju rekordi. Ovo će dugo trajati, ovo nije trka na stotinu metara, već maraton - istakao je Mandić.

Naglasio je da, ako se nastave svakodnevno obarati rekordi, razmišljaju o “lockdownu”.

- Ne bježimo ni od jedne mjere koja će smanjiti broj zaraženih. Sjetite se kakve smo imali rezultate na početku, ekonomija je pala pa smo morali popustiti mjere. Ali sada će ekonomija opet pasti jer pada i u susjednim zemljama, padaju kooperanti, firme s kojima sarađujemo... Ne možemo ojačati zdravstvo dovoljno za brojku od hiljadu ljudi koji dođu da se liječe i legnu u bolnicu. Razvukli smo pandemiju, nadali smo se da ćemo nešto naučiti... Ali ne možemo više, svako ima svoju granicu - kazao je Mandić.

Naglasio je da je već dva puta odbijen prijedlog da se proglasi stanje prirodne nesreće na nivou FBiH.

Sve sluti na to da će se situacija iz dana u dan pogoršavati. Agencije

Stanje nesreće

- Konkretno, još ne razmišljamo o policijskom satu, ali, ako se brojke nastave širiti, onda nijedna mjera nije isključena. Struka kaže da je stanje zabrinjavajuće. Zdravstveni sustav još ovo podnosi, ali je krajnje zabrinjavajuće. Ako se nastavi ovako, naravno da ćemo tražiti da se sve mjere pooštre - naglasio je ministar zdravstva FBiH.

Sve su glasnija špekuliranja o “lockdownu”, ali tek nakon 15. novembra, odnosno poslije izbora.

- Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva, na čijem sam ja čelu, sigurno nema nikakve političke kalkulacije, bili izbori ili ne. Ja samo slušam struku - zaključio je Mandić.

Imamo nade za vakcinu

- Imamo nade za vakcinu. Pribilježili smo se. Imamo nade i za “remdesivir”. Izjava premijera Novalića da se neće nabavljati taj lijek, nije data uz konsultaciju s Ministarstvom zdravstva. To je rečeno na osnovu jedne studije koja je rekla da nije učinkovit, a koja i nije baš tačna. U svakom slučaju, nismo se isključili i nismo rekli da ga nećemo nabavljati - poručio je Mandić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.