KONFERENCIJA O OKOLIŠU

Satler: Za čist zrak potrebno je nacionalno zajedništvo

Posebno nam je podrška i angažiranost domaćih vlasti, kazao Satler

Dettalj sa današnje konferencije. F. Mustafić

Piše: Fu. M.

29.10.2020

Ambasador Evropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler) bio je domaćin konferencije o okolišu "Živi zdravo, diši čisto" koja je  održana danas u Sarajevu.

- I danas je u Sarajevu tri puta zagađeniji zrak nego što je to dozvoljeno u Evropskoj uniji. ovakve brojke imaju i svoje posljedice, a to je da BiH godišnje bilježi čak 3.300 preuranjenih smrtnih slučajeva. Evropska unija trenutno mijenja svoj pristup ovoj problematici. Nedavno smo predstavili svoj zeleni program, a Evropski investicioni projekt za ovu oblast iznosi devet milijardi eura - kazao je Satler.


Detalj sa današnje konferencije za medije. F. Mustafić

On je napomenuo da se ovaj problem može riješiti samo zajedničkim naporima svih nivoa vlasti u našoj zemlji.

- U borbi za čist zrak BiH treba nacionalno zajedništvo. Posebno nam je potrebna podrška i angažiranost domaćih vlasti. Danas na konferenciji smo čuli dosta dobrih ideja i projekata koji se trenutno provode, ali svi oni trebaju biti dugoročni, kako bi se problem riješio - naglasio je Satler.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, priznao je da je zagađenost zraka problem preko kojeg se olako prelazi u BiH, te da se mora zajedno raditi.

Detalj sa današnje konferencije za medije. F. Mustafić

Ministrica okoliša i turizma FBiH, Edita Đapo kazala je da je BiH spremna prihvatiti sve obaveze iz Zelenog plana. Ukazala je i da je, kada je u pitanju FBiH, najveći kočničar Parlament Federacije BiH gdje se od dvije do osam godina usvajaju važni zakoni poput onog o okolišu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.