SAZNAJEMO

Sarajevski aerodrom traži kredit od 16,6 miliona KM radi nabavke sistema za upravljanje prtljagom

Nabavka ovog sistema bila je planirana iz vlastitih sredstava, ali je nažalost pandemija uzrokovala pad prihoda koji nas je primorao da potražimo kreditna sredstva, naveli su iz Aeorodroma za "Avaz"

Aerodrom Sarajevo: Predviđena nabavka uređaja za sigurnosni pregled prtljaga. Arhiv

Piše: A. Jamaković

2.11.2020

Međunarodni aerodrom Sarajevo raspisao je tender za podizanje kredita u iznosu od 16,6 miliona KM.

Kako su za "Avaz" potvrdili s Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kreditna sredstva će se koristiti za finansiranje nabavke Sistema za upravljanje prtljagom, sa uključenim uređajima za sigurnosni pregled prtljaga (u avijaciji poznatiji pod engleskim nazivom Baggage Handling System – BHS), a sve u sklopu projekta modernizacije i proširenja Terminala B.



- BHS je jezgra svakog aerodromskog terminala i on predstavlja kompletan sistem kojim se kreće prtljag od kolica za prtljag do preuzimanja od strane putnika u dolascima, odnosno od predaje prtljaga na check-in šalterima do kolica koja voze prtljag u zrakoplove u odlascima.


Nabavka ovog sistema bila je planirana iz vlastitih sredstava, ali je nažalost pandemija uzrokovala pad prihoda koji nas je primorao da potražimo kreditna sredstva za finansiranje projekta - naveli su s Aerodroma.


BHS je jezgra svakog aerodromskog terminala. Ilustracija

Pojašnjavaju da bi period otplate kredita bio deset godina, od čega bi prve dvije godine bile grejs period.


Kako se navodi i ponudi, riječ je o otvorenom postupku, a krajnji rok za preuzimanje tenderske dokumentacije je 7. decembar 2020. godine. Rok za prijem ponuda je 9. decembar ove godine do 12 sati.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.