SREBRENICA

Za godinu prikupljeno 350 ličnih predmeta, 3.500 fotografija i 100 pisama žrtava genocida

Kada bude obnovljena jedna od hala bivše fabrike akumulatora svi prikupljeni predmeti i fotografije bit će pohranjeni u stalnoj izložbenoj postavci

S. Smajlović

Osmanović: Prikupljaju se predmeti i onih koji su preživjeli opsadu

Foto: Avaz


U Memorijalnom centru Potočari - Srebrenica danas su "Avazu" prezentirani rezultati jednogodišnje aktivnosti prikupljanja ličnih predmeta osoba koje su preživjele genocid i onih koje su ubijene i nestale u genocidu.

Uspomene najmilijih

Azir Osmanović, kustos Memorijalnog centra i rukovodilac ekipe prikupljanja predmeta žrtava genocida, kaže da muzejska zbirka, čiji će ovi predmeti biti temelj, nastavlja da raste i iz dana u dan se sve više povećava broj doniranih predmeta, koje porodice povjeravaju ovoj instituciji na čuvanje jedine uspomene koje imaju na najmilije.

Kaže da je od početka novembra prošle godine do sada prikupljeno 350 raznih ličnih predmeta, 3.500 pojedinačnih i grupnih fotografija i 100 pisama, koja su razmjenjivana preko Međunarodnog Crvenog krsta. Osim žrtava genocida, kaže da se prikupljaju svi predmeti i fotografije onih koji su preživjeli opsadu Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

Stoga, Memorijalni centar poziva sve one koji su preživjeli opsadu Srebrenice, ukoliko imaju bilo kakve predmete, koji su pripadali njima ili njihovim bliskim srodnicima ubijenih za vrijeme genocida da doniraju predmete i ispričaju svoje priče.

Posebna izložba

U Memorijalnom centru znaju da su preživjeli iz Srebrenice teško mogli bilo šta ponijeti iz Srebrenice, ali izražavaju nadu da će u narednoj godini moći realizirati i posebnu izložbu na osnovu rezultata projekta prikupljanja predmeta žrtava i preživjeli porodica genocida.

Kada bude obnovljena jedna od hala bivše fabrike akumulatora svi prikupljeni predmeti i fotografije bit će pohranjeni u stalnoj izložbenoj postavci.

Biblioteka sa 13.000 knjiga

Osim predmeta žrtava genocida, Osmanović kaže da je pokrenut projekat prikupljanja knjiga.

- Do sada su razne institucije i pojedinci iz BiH i svijeta biblioteci donirali 13.000 knjiga, raznih žanrova, ali naš cilj je prikupiti knjige koje su fokusirane na genocid u Srebrenici. Sve knjige izložene su u uređenoj biblioteci koju bi željele imati sve biblioteke u BiH - naveo je Osmanović.

NA VRH

Podijeli članak na