AFERE

Ugovor otkriva, evo šta su Solak i Hodžić dogovorili po pitanju garancije za ispravnost respiratora!

Zakon precizira da je “Srebrena malina” dužna predati stvar kupcu u ispravnom stanju

M. Aščić

Faksimil ugovora Hodžića i Solaka, šta piše u vezi garancije

Foto: Avaz


Kompanija „Srebrena malina“, u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, koja je u BiH uvezla 100 respiratora iz Kine, u potpisanom ugovoru s Federalnom upravom civilne zaštite (FUCZ) obavezala se na dvogodišnju garanciju kvaliteta isporučenih uređaja!

Tek raspakovani

Ovaj ugovor potpisan je između Hodžića i sada suspendiranog direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka 3. aprila ove godine, 22 dana prije nego što su respiratori stigli u Sarajevo.

Podsjećamo, skupocjeni kineski uređaji koje je “Srebrena malina” uvezla za potrebe medicinskih ustanova u FBiH iz budžeta su plaćeni 10,5 miliona KM, a tokom instaliranja utvrđeno je da imaju sistemsku grešku.

Četiri od 100 uređaja nisu ispravna, dok su preostali, koji su trebali biti podijeljeni bolnicama, ponovo vraćeni u skladište u Rajlovcu u Sarajevu. Zanimljivo je da su šest mjeseci bili skladišteni i tek prije tri dana prvi put raspakovani.

  • Faksimil ugovora “Srebrene maline” i FUCZ-a,šta piše u članu 8.

    Faksimil ugovora “Srebrene maline” i FUCZ-a,šta piše u članu 8.

    Foto: Avaz


No, prema informacijama “Avaza”, dok se “Srebrena malina” u članu 8. ugovora obavezala na garanciju od 24 mjeseca, kineska firma “'Shangai ChangQi Medical Tehnology Center” ponudila je jednogodišnju garanciju.

U članu 14. ugovora koji su Hodžić i Solak potpisali navodi se da će se svi drugi odnosi rješavati uz odredbe Zakona o obligacionim odnosima.

Obligacioni odnosi

A kako precizira Zakon o obligacionim odnosima, “Srebrena malina” je dužna predati stvar kupcu u ispravnom stanju. Ako uređaji ne budu ispravni, FUCZ može tražiti povrat novca ili raskid ugovora.

Prije toga potrebno je utvrditi imaju li svi respiratori sistemsku grešku i hoće li biti vraćeni u Peking. Iz FUCZ-a nam je jučer rečeno da još ne znaju šta će se dalje dešavati te da sve zavisi od servisera.

Tužilaštvo BiH sve prati

Zbog nabavke ovih uređaja bili su uhapšeni Fadil Novalić, Solak i Hodžić, ali su pušteni da se brane sa slobode. Sada se čeka tužilačka odluka. No, novonastala situacija s neispravnim respiratorima sada ide u prilog tužiocima. I ranije su tvrdili da su beskorisni, a ova im situacija sada daje samo vjetar u leđa.

Pitanje je koja će medicinska ustanova pristati da primi uređaje koji imaju problem s dovodom kisika i hoće li kvar moći biti otklonjen.
NA VRH

Podijeli članak na