SEBIJA IZETBEGOVIĆ

Supruga predsjednika SDA, iako nema nadležnosti, svima izdala zapovijed da rade, osim sebi

Dokument potpisuje direktorica KCUS-a, a on je upućen Vladi Federacije, Vladi KS, te federalnim i kantonalnim ministrstvima zdravstva i kriznim štabovima

Zasjedao Krizni štab KCUS-a. Arhiv

Piše: G. M.

30.10.2020

U Sarajevu je danas održan sastanak Kriznog štaba KCUS-a na kojem je doneseno nekoliko zaključaka koji, kako je rečeno, zahtijevaju implementaciju „odmah“.

Dokument potpisuje direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, a on je upućen Vladi Federacije, Vladi KS, te federalnim i kantonalnim ministarstvima zdravstva i kriznim štabovima.

Strana 1. Printscreen

Kako se navodi, potrebno je „u Kantonu Sarajevo otvoriti ODMAH COVID bolnicu" u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“.

Dalje se ističe da je potrebno ustanoviti trijažu COVID bolesnih na nivou primarne zdravstvene zaštite uz važeće Protokole i angažman uposlenika Domova zdravlja, HMP i svih Zavoda na KS uz proširivanje sadašnjih kapaciteta (4 COVID ambilante).

Treći zaključak je da je neophodno „obezbijediti opservaciju u toku 24 sata na nivou primarne zdravstvene zaštite, nakon čega slijedi eventualna adekvatna trijaža bolesnih prema težini kliničke slike u OB ili Podhrastove“.

Četvrti zaključak je da Krizni štab KS mora zasjedati 24 sata / 7 dana sa ingerencijom da se doneseni zaključci paktično provedu.

Strana 2. Printscreen

U dokumentu se navodi da je u posljednja 24 sata došlo do drastičnog povećanja broja pozitivnih i oboljelih od COVID 19, na Pothrastovima je hospitaliziran 101 pacijent koji zahtijeva kiseoničku potporu.

Napominje se da je to 95 posto proširenih postojećih kapaciteta i da tokom cijelog dana primaju pacijente sa COVID 19 koji ne zahtijevaju kiseoničku potporu i koji bi se morali liječiti u Općoj bolnici.

Navodi se da je, istovremeno, na KCUS-u hospitalizirano 36 bolesnika koji su hospitalizirani zbog bolesti koje zahtijevaju tercijarni nivo zaštite, a pozitivni su na koronavirus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.