SAZNAJEMO

Uhapšeni u nastavku akcije "Transfer" pušteni na slobodu

Radi se o četiri osobe koje je SIPA uhapsika zbog krivičnih djela prevara, krivotvorenje isprave, neovlašteni pristup sistemu

SIPA: Svi na slobodi. Arhiv

Piše: M. Aš.

31.10.2020

Svi uhapšeni u nastavku operativne akcije „Transfer“, koju je prekjučer provela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), pušteni su na slobodu, saznaje „Avaz“.

Radi se o četiri osobe koje su bile uhapšene zbog krivičnih djela prevara, krivotvorenje isprave, neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka te pranje novca.

Kako je rečeno iz Tužilaštva BiH, osumnjičeni su krivotvorili naloge za plaćanje koje su dostavljali bankama u Austriji i Njemačkoj. Utvrđeno je da su ove osobe, koje su radi izvršenja krivičnih djela za tu namjenu otvorile račune u Hrvatskoj i BiH, nakon uplata iz ovih zemalja podizale novac i zadržavale ga za sebe.

Prije pola godine SIPA je u ovoj akciji zbog prevare teške više od šest miliona KM, a kako je “Avaz” prvi objavio, uhapsila Begu Agića, koji se nalazi u pritvoru.

On je osumnjičen da je počinio visokosofisticirane oblike finansijskih prevara i ojadio građane Evropske unije. No, i pored puštanja na slobodu, Tužilaštvo nastavlja rad na ovom predmetu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.