ŽUSTRA REAKCIJA

Krivić pisao Mandiću: Zaustavite paralelno i izvansistemsko djelovanje Kriznog štaba KCUS-a!

Radi se o tome da je dio zaključaka u potpunoj suprotnosti sa Vašim naredbama s početka ove sedmice

Krivić: Traži da se uvede i poštuje sistem. Arhiv

Piše: T. L.

31.10.2020

Vršilac dužnosti premijera Kantona Sarajevo Anis Krivić uputio je danas pismo Vjekoslavu Mandiću, ministru zdravsta Federacije BiH u kojem ga poziva da zaustavi „izvansistemske aktivnosti Kriznog štaba KCUS“, te ističe da je dio zaključaka Kriznog štaba institucije na čijem je čelu dr. Sebija Izetbegović u suprotnosti sa naredbama Federalnog ministarstva!

- Obraćamo Vam se iz jednog konkretnog razloga, a to je pitanje pisma koje smo dobili od Kriznog štaba Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu jučer, 30.10.2020. godine mail-om oko 17.10h, a upućeno je premijerima Federacije i Kantona Sarajevo, Vama, te Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo, Kriznom štabu Federacije BiH i Kriznom štabu Kantona Sarajevo. Razlog našeg obraćanja jeste molba za davanjem uputa i tumačenja vezano za zaključke Kriznog štaba KCUS. Radi se o tome da je dio zaključaka u potpunoj suprotnosti sa Vašim naredbama s početka ove sedmice , o angažiranju i stavljanju u funkciju dodatnih 30% bolničkih kapaciteta za potrebe liječenja od Covid-a 19, ali i sa zaključcima i odlukama zajedničke sjednice Vlade Kantona Sarajevo i Kriznog Štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo održane prošli petak i subotu, a koje smo Vam blagovremeno dostavili – maveo je Krivić.

On je dalje dodao da „iako je rok od 72 sata koliko ste Vašom naredbom ostavili za realizaciju i izvještavanje o njenom izvršenju već istekao, kao i rokovi iz naredbe kantonalnog Kriznog štaba i Vlade Kantona Sarajevo, mi još uvijek nismo dobili informaciju o tome da li je ista ispoštovana na KCUS.“

- Zaključcima Vlade Kantona Sarajevo je zatraženo od Federalne inspekcije da izvrši kontrolu realizacije iste u KCUS-u, te smo od strane direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove, obavješteni da će inspekcijski nadzor biti realiziran u ponedeljak ili utorak sljedeće sedmice. Kontrolu spomenutih naredbi i zaključaka u Općoj bolnici izvršila je Kantonalna inspekcija jučer tokom dana i obavijestila nas o realiziranim aktivnostima – naveo je.

Podsjetio je u pismu Mandiću da u skladu sa članom 187. Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH, u situacijama kada nije proglašeno stanje prirodne i druge nesreće, s ciljem upravljanja i koordiniranja rada zdravstvenih ustanova i privatnih zdravstvenih radnika formiraju se krizni štabovi federalnog ministarstva, odnosno kantonalnog ministarstva koji su nadležni da djeluju do momenta proglašavanja prirodne i druge nesreće, kada ulogu upravljanja akcijama zaštite i spašavanja na teritoriji Federacije, odnosno području kantona preuzima federalni, odnosno kantonalni štab civilne zaštite.

Detaljnije je organizacija i nadležnost po ovim pitanjima uređena Pravilnikom o organiziranju i načinu rada Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

- U ovako uspostavljenom sistemu, organizacija i struktura funkcioniše na način da unutar uspostavljenih kriznih štabova svoje stručne stavove iznose i predlažu svi članovi, pa tako i predstavnici Kriznog štaba Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu! Kako je dio zaključaka Kriznog štaba Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u suprotnosti sa Vašim, ali i i sa naredbama Kriznog štaba Kantona Sarajevo, molimo Vas da hitno reagirate i zaustavite ovakve pojedinačne i izvansistemske aktivnosti Kriznog štaba KCUS i da nas o eventualnim obavezujućim uputama i naredbama, u skladu sa gore citiranim propisima, hitno obavijestite o karakteru zaključaka Kriznog štaba KCUS – poručio je Krivić.

Do tada, kako je naveo, „želimo Vas obavijestiti da ćemo i dalje postupati isključivo po naredbama i zaldjučcima kriznih štabova-stožera Federacije BiH i Kantona Sarajevo u skladu sa važećim propisima i učiniti sve da se svaki segment funkcioniranja zdravstvene zaštite u ovako složenim okolnostima, stavi u funkciju zaštite života i zdravlja građana Kantona Sarajevo“

- Molimo Vas da svojim autoritetom, s ciljem unaprijeđenja sistema zdravstvene zaštite u Federaciji BiH, pa tako i u Kantonu Sarajevo, odmah posebnim naredbama zaustavite ovakva i slična paralelna postupanja, jer više nego ikada nam je potreban jedinstven sistem zdravstvene zaštite u Federaciji Bill i čitavoj BiH baziran na jasno definisanim obavezama i odgovornostima – istaknuo je v.d. kantonalnog premijera.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.