PREZENT, PERFEKT, FUTUR

Abdulah Sidran: Ko je u Živinicama ukrao 22 glasačke kutije?

Kako je moguće vjerovati u smisao izbora ako su moguće i dopuštene stvari kojih bi se sramio cio civilizirani svijet?

Abdulah Sidran. avaz

Piše: A. Sidran

1.11.2020

Milion je načina na koje političke formacije na vlasti mogu – javnim i skrivenim nedopustivim postupcima i radnjama “regularno” kreirati rezultat izbora po svojoj volji, u skladu sa svojim interesom. O tome cvrkutati dosadilo je već i sirotim vrapcima po bosanskim granama. Svi znaju sve.

Ali nama, koji, u javnom djelovanju, svoje beznađe pokušavamo odjenuti u ruho nade, postaje sve teže, gotovo nemoguće, skrojiti plašt kojim ćemo zakloniti golotinju izbornih malverzacija, dozivajući građanina pred izbornu kutiju, kazujući mu – poput onog ciničnog Visokog Voajera – da su „bonske ovlasti u rukama građana“! Koja grdna i bezočna neistina!

Uz korumpiranu vlast i cio sistem koji je kreirala, nikakve ovlasti u rukama građana nikad nisu bile, niti su danas, niti će ikada biti – sve dokle se tzv. MZ ne potrudi da svim svojim kapacitetima i odlučnom političkom voljom ne poradi na osiguranju regularnosti izbora! Sve što imamo - od 1991. do danas - samo je bijedna karikatura građanskih izbora i demokracije.

“Bugarski voz”, kupovina glasova za 20 i 50 KM, pokloni u naturi, profesionalni “preletači” iz minornih političkih formacija (koji prekonoć postaju imućni ljudi, sa par stotina hiljada maraka u džepovima), postizborna pijačna partnerstva i “koalicije”, itd. - dio su izborne prakse koju građani BiH s pravom glasa nisu sposobni promijeniti vlastitim snagama.

Znamo da mjerodavnim faktorima tzv. Međunarodne zajednice nikada nije problem u novcu. Kako onda tumačiti njenu indiferenciju kod pojava koje bi u svakom civiliziranom društvu nalagale hapšenja, istrage, intervencije - najstrožijim načinima koje predviđa zakon? Kako je moguće da se pojedine pomoćne državne strukture (Agencija za zaštitu ličnih podataka, VSTV, CIK, i sl.) - stavljaju iznad Zakona i Države?

Kako je moguće da u gradiću od nekoliko hiljada stanovnika, iz prostorija Izborne komisije, budu UKRADENE 22 GLASAČKE KUTIJE, a da se o tome, po službenoj dužnosti, javno ne oglasi niti jedan nadležni organ? Hoćemo li sačekati da nam rezultat izbora u Živinicama dođe iz te 22 ukradene kutije? Hoćemo.

A to će nam poslati žalosnu poruku da je sudbina Bosne definitivno predata u ruke lupežima, i da Bosna neće umrijeti od gladi nego od stida.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.