UIO BiH

Trebinjac potpuno preuredio kombi, uhvaćen da švercuje 8.210 pakovanja cigareta

Tržišna vrijednosti robe 41.050 KM

A. Č.

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UI BiH) su u mjestu Raštelica pronašli i oduzeli veću količinu cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama.

Kako su saopćili iz UIO, ukupno 8.210 pakovanja cigareta, tržišne vrijednosti 41.050 KM, bilo je sakriveno u potpuno preuređenom kombiju koji je služio za krijumčanje akcizne robe. 

Prilikom detaljne kontrole službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Sarajevo, otkrili su da je unutrašnjost motornog vozila potpuno preuređena na način da je stvoren prostor koji je služio za krijumčarenje cigareta. 

- Nakon detaljnog pregleda otkriveno je 8.210 pakovanja cigareta koje su bile namijenjene crnom tržištu jer nisu bile obilježene akciznim makicama. Ova akcija provedena je u skladu s instrukcijama i uputama Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine u cilju sprječavanja nelegalnog prometa duhana i duhanskih prerađevina - saopćeno je.

  • Roba sakrivena u potpuno preuređenom kombiju

    Roba sakrivena u potpuno preuređenom kombiju

    Foto: UIO


UIO će protiv muškarca iz Trebinja kod kojeg je pronađena ova akcizna roba podnijeti izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo "nedozvoljen promet akciznih proizvoda".

- U aktivnostima na terenu korištena je specijalistička oprema za otkrivanje skrivenih pregrada za šverc roba, koju je UIO donirala Vlada Sjedinjenih Američkih Držva putem Programa EXBS - saopćili su iz UIO BiH.

Više o temi Uprava za indirektno oporezivanje

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na